Voetbalwoordenboek

Lees hier de betekenissen van de veelgebruikte voetbaltermen. Staat een woord niet in dit rijtje? Mail info@voetbalanalyses.nl

Knijpen – Verdedigende term. Een back moet knijpen als de bal aan de andere kant is. Door goed te knijpen kan hij de centrale verdedigers rugdekking geven.

Kantelen – Team term. Wanneer de bal bij de tegenstander op rechts is, verschuif je als team van links naar rechts. Als de bal bij de tegenstander dan naar links gaat, dan verschuift het team naar links.

Door – Algemene term. Betekent letterlijk vooruit. In aanvallende termen word ook wel gebruikt ‘hij breekt door’: hij breekt door de verdediging heen.

Druk zetten – Verdedigende term. Door druk te zetten geef je de tegenstander weinig tijd om tot een aanval te komen. Hierdoor kan je als team snel in balbezit komen.

Linies op elkaar – Team term. Linies zijn de verdediging, het middenveld en de aanval. Door die linies dicht op elkaar te houden is er weinig ruimte voor de tegenstander om in de ruimtes tussen de linies vrij te lopen. Als er gaten vallen tussen de linies, is er sprake van ruimte tussen de linies waar tegenstanders vrij kunnen komen.

Crossbal – Als de bal van linksachter op de rechtsbuiten wordt gespeeld. Dit wordt gedaan om 1 op 1 situaties te benutten.

Be Sociable, Share!