Ajax heeft nog niet geleerd een voorzet te verdedigen

maandag, augustus 17, 2015 @ 11:08 AM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax zou geleerd hebben volgens De Boer van de wedstrijden in de Champions League. Ondanks de overwinningen worden er nog dezelfde fouten gemaakt bij voorzetten.


Het is nog geen twee weken geleden, Ajax werd uitgeschakeld voor de Champions League. Beelden van de afgelopen Eredivisiewedstrijden laat zien dat Ajax nog niet geleerd heeft van voorzetten vanaf de zijkant. Dit gebeurde er twee weken geleden tegen Rapid Wien:


Twee man vrij op het moment van het geven van de voorzet, drie man van Ajax kijken toe

We zijn nu twee Eredivisiewedstrijden verder en donderdag wacht FK Jablonec voor plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Wij betwijfelen of ze daar klaar voor ondanks de twee ruime overwinningen in de Eredivisie. Volgens ons heeft Ajax geluk gehad dat AZ en Willem II niet genoeg kwaliteit hebben om gebruik te maken van het slecht verdedigen van Ajax op voorzetten. Hieronder het bewijs.

De wedstrijd tegen AZ
AZ moet het meer van combinatievoetbal over de grond hebben in plaats van voorzetten vanaf de zijkanten. Zo spelen ze bijvoorbeeld met een valse rechtsbuiten in de vorm van Henriksen/Van Overeem. Toch hebben we een moment gevonden dat de twee centrumverdedigers bij een voorzet van Van Overeem, spits Janssen geheel vrij laten ter hoogte van de eerste paal(zie onderstaande afbeelding). Deze momenten worden op een niveau hoger afgestraft en dus is Ajax daar nog niet klaar voor.


Rode vierkantjes de centrale verdedigers van Ajax, gele cirkel is Janssen(AZ)

De wedstrijd tegen Willem II


Voorzet van Willem II. Bij de eerste paal staat iemand geheel vrij om in te koppen. Ook op de penaltystip staat iemand vrij om in te schieten. Uiteindelijk mag de door Riedewald gedekte Willem II speler bijna vrij in koppen.

Dan komen we bij het volgende moment. Een speler van Willem II komt vrij door over de rechterkant van Ajax en voor het doel ontstaat een 3 tegen 3 situatie, zie onderstaande afbeelding:

De voorzet wordt gegeven en dan komt De Sa, 1 van de 3 Willem II aanvallers vrij op de 16 meter:

Conclusie
Ajax moet echt nog de nodige trainingen afwerken met voorzetten vanaf de zijkanten. Als FK Jablonec niet genoeg kwaliteit heeft dan profiteert ADO wel in de eerstvolgende Eredivisiewedstrijd. ADO heeft met Schaken op de rechterkant, Meijers/Duplan op de linkerkant en spits Havenaar, een aanval die wel raad weet met slecht verdedigen van voorzetten.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.