Wat gebeurt er bij Barcelona op het veld?

zaterdag, augustus 15, 2015 @ 01:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Barcelona heeft in de Supercopa en Europese Supercup geen goede indruk achtergelaten. Wij analyseren hoe het kan dat Barcelona 8 doelpunten tegen krijgt in 2 wedstrijden.


In 2 wedstrijden 8 doelpunten tegen krijgen is voor geen enkele club acceptabel, zeker niet voor de favoriet in de Champions League (volgens quoteringen van Unibet). In de selectie zijn er nauwelijks wijzigingen geweest bij FC Barcelona. Het enige wat speelt is het gerucht dat Pedro wil vertrekken. Zelf hebben ze twee spelers gehaald maar die zijn pas inzetbaar in januari 2016 als de schorsing van Barcelona is opgeheven.

Tegen Sevilla speelde Barcelona op twee posities na, met het elftal dat in de Champions League finale speelde. Mathieu speelde linksback in plaats van Alba en Rafinha speelde in plaats van Neymar. Het eerste tegendoelpunt ontstond vanuit een vrije trap (zie onderstaand).


Ter Stegen staat naar onze mening bij deze vrije trap niet goed opgesteld. Wij begrijpen dat de muur de ene hoek beschermd en hij de ander maar toch had hij er hier beter uit kunnen zien. De vrije trap was mooi maar het was niet dat hij helemaal in het uiterste hoekje werd geschoten.

Het tweede en derde doelpunt gaat Mathieu opzichtig in de fout. Hij handelt bij het tweede doelpunt als centrale verdediger. Hij trekt naar binnen, snijdt Mascherano de pas af en gaat er vervolgens ook nog onder door. Een verdediger moet zijn zone houden en aan voelen wat zijn tegenstander gaat doen. Bij het derde doelpunt gaat Mathieu opnieuw in de fout, bij een voorzet heeft hij wel erg veel geleerd van zijn eerdere fout. Nu let hij zo goed op zijn tegenstander dat wanneer de bal achter hem komt, hij niet meer bij de bal kan en zijn tegenstander daarom maar onderuit trekt.


Mathieu gaat onder de bal door tegen Sevilla in de Europese Super Cup

Bij het vierde tegendoelpunt komt Bartra voor zijn tegenstander maar vergeet daarbij de bal. Alves gaat er van uit dat zijn centrale verdedigers niet zulke dergelijke fouten maken en daardoor komt zijn man vrij bij de tweede paal en scoort.

De Super Copa
Barca treedt aan met vrijwel een geheel ander middenveld en verdediging. Achterin spelen Dani Alves, Bartra, Vermaelen en Adriano. Op het middenveld spelen Mascherano, Sergi en Rafinha. Dan zie je in zo’n wedstrijd dat er toch spelers ontbreken als Pique, Alba, Busquets en Iniësta. Atheletic weet kansen te creëren door Barcelona onder druk te zetten. De ontbrekende spelers zijn nou juist de spelers die rustig blijven onder druk en er onderuit weten te voetballen.

De 1-0 valt door een fout van Ter Stegen die een lange bal weg kopt in plaats van in zijn eigen zestien te laten stuiteren. De 2-0 wordt ingeleid door slordig balverlies van Sergi op het moment dat Barcelona onder druk gezet wordt. Ook bij het derde tegendoelpunt zie je anders handelen van centrale verdedigers dan we van Pique en Mascherano gewend zijn. Bij de vierde geeft de scheidsrechter zo maar een penalty.

Als je ziet wat voor kansen Barcelona had om het gelijk te maken bij 1-0 achterstand, denken wij dat er niets aan de hand is. Als Barcelona straks weer over zijn vertrouwde basiselftal kan beschikken dan gaan ze weer hoge ogen gooien in Spanje en Europa. Over twee dagen wacht Athletic al weer in de Primera Division.

Revancheert Barcelona zich op Athletic in de Primera Division?

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.