Duo Riedewald/Veltman: Samen keuzes maken

zaterdag, juli 18, 2015 @ 04:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Gister speelde Ajax een oefenwedstrijd tegen VFL Wolfsburg. De Boer koos voor het duo Veltman en Riedewald. Het tegendoelpunt analyseren wij om aan te geven hoe Veltman en Riedewald zich samen nog kunnen verbeteren.

Dom balverlies van Menig leidde de aanval van VFL Wolfsburg in. Er ontstaat een 2 tegen 2 situatie. De Bruyne (speler met bal) heeft de ruimte om Veltman en Riedewald op snelheid op te zoeken door het omschakel moment. Het is Riedewald die besluit om uit te stappen om De Bruyne op te vangen. Dat is een mogelijke keuze die je kan maken als verdediger. Van nature wil je de tegenstander zover mogelijk van je eigen doel af houden.

Veltman, Riedewald geel omcirkeld, Riedewald stapt uit

Die keuze heeft gevolgen voor de hele verdediging. Veltman kiest ervoor om zijn spits te volgen die de diepte in gaat. Die spits doet het slim, door zijn loopactie creëert hij namelijk ruimte voor de Bruyne. De Bruyne zou dan ook graag die ruimte in willen gaan om te schieten.

De Bruyne passeert Riedewald die hem met zijn keuze om vooruit te stappen de ruimte geeft om de actie naar binnen te maken. Hij krijgt door het passeren naar de ruimte genoeg ruimte om te schieten en te scoren.

Foute gezamenlijke keuze
Mochten Veltman en Riedewald volgend jaar het blok vormen moeten ze samen beter op deze situaties in spelen. Het is of de tegenstander laten komen of de tegenstander op een bepaalde lijn opvangen door uit te stappen. Nu kiest de ene voor de ene mogelijkheid en de ander voor de ander. Bij deze twee opties zijn voor het gemak even de backs niet meegenomen.

De twee mogelijkheden in deze situatie
Vooruit stappen van Veltman. Als de Bruyne in staat is om de bal ondanks het passeren van Riedewald goed bij zich te houden dan wacht direct Veltman. De meeste spelers moeten de bal dan langs de tegenstander tikken(zonder schijnbeweging). Veltman zit er dan tussen met een voet, de backs geven nog wat rugdekking of Cillessen is eerder bij de bal dan de tegenstander. De kans dat de aanval met deze actie onschadelijk wordt gemaakt is groot. Zie hieronder hoe dat er uit ziet als Veltman er eerder voor had gekozen zijn tegenstander los te laten en een bepaalde lijn aan te houden.

De situatie als Veltman zou uitstappen, gele lijn geeft de verplaatsing aan.

De andere mogelijkheid is dat Riedewald zijn tegenstander dwingt om hem over rechts te passeren. In de echte situatie dwingt hij hem geen enkele kant op dus kan zijn tegenstander op snelheid gemakkelijk over links passeren. Hieronder hebben wij Riedewald iets meer naar het midden van het veld verplaatst zodat De Bruyne minder ruimte krijgt om hem over links te passeren. Realistisch is het natuurlijk niet dat Riedewald zich naar het midden van het veld kan verplaatsen. Hij zal het moeten doen door zijn lichaam te verplaatsen en daarmee De Bruyne te dwingen om hem over zijn rechterkant te passeren. In deze situatie is daar dan ook Dijks nog om rugdekking te verzorgen.

Gaan Riedewald en Veltman het centrale verdedigingsduo vormen bij Ajax?

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.