Heitinga de ontbrekende factor bij Ajax

donderdag, juni 25, 2015 @ 02:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

John Heitinga heeft vandaag een 1-jarig contract bij Ajax getekend met een optie voor nog een jaar. De vraag die overal wordt gesteld: kan John Heitinga iets toevoegen aan dit Ajax?

Ajax was al een tijd op zoek naar een ervaren speler met een Ajax verleden. Uiteindelijk zijn ze uit gekomen bij John Heitinga. De centrale verdediger die ook als rechtsback of verdedigende middenvelder uit de voeten kan, is de afgelopen jaar niet bepaald succesvol geweest op de Europese velden. Bij Everton raakte hij zijn basisplaats kwijt aan Distin. Bij Fulham was Magath niet heel enthousiast over Heitinga waardoor zijn contract niet werd verlengd. En bij Hertha BSC wist Heitinga ook geen basisplek te bemachtigen. Nu keert hij vrijwel zeker terug op het oude nest.

Heitinga heeft nu twee seizoenen op rij niet iedere week gespeeld. Hij is 31 jaar en dat is voor Ajax toch een fantastische leeftijd om dan al over een speler met zoveel ervaring te kunnen beschikken. Ondanks zijn laatste oproep in de zomer van 2013 heeft Heitinga toch wel 87 interlands achter zijn naam.

Wat wordt de mogelijke rol van Heitinga bij Ajax?
Veltman is onder Frank de Boer redelijk zeker van zijn basisplaats als rechtercentrale verdediger. Heitinga is redelijk tweebenig en zou daarom ook links centraal kunnen gaan spelen. Door de komst van Heitinga ontstaat er concurrentie tussen Viergever, Dijks, Riedewald en Heitinga voor twee posities. De positie van linkercentrale verdediger en linksbackpositie is daar mee dubbel bezet en de spelers bestaan uit een goede mix van jonge en oudere verdedigers. Wij gaan er van uit dat Boilesen vertrekt. Mocht Veltman toch minder presteren of geblesseerd raken dan kan Heitinga ook zijn positie invullen.

Wat voegt hij toe aan dit Ajax?
Heitinga is een speler die Ajax nodig heeft. Het is een speler met lef, uitstraling en een echte Ajacied. Vooral lef is belangrijk in dit Ajax. Hij kan de opbouw van Ajax naar een hoger niveau brengen. Daarmee bedoelen we sneller de bal rond laten gaan en als de bal vooruit kan, ook daadwerkelijk vooruit spelen. Dat is wat er de afgelopen jaren bij Ajax aan ontbrak. Ook kan de twijfel die er is bij supporters en directie, wel eens goed uitpakken. Dit kan een speler namelijk tot het bot motiveren om te laten zien dat hij een toegevoegde waarde is. Een voorbeeld was natuurlijk Sneijder voor het WK 2014. Op internet is nu ook al te lezen dat Heitinga met een personal trainer bezig is om topfit aan de voorbereiding te verschijnen.

Waarom maar een contract van 1 jaar?
Er is onenigheid binnen Ajax over het te voeren beleid. Frank de Boer wilde graag wat ervaring toevoegen aan zijn selectie. Een ander deel van Ajax wil graag dat spelers uit de jeugd een eerlijke kans krijgen in het eerste elftal. Heitinga zou daarom mogelijk in de weg staan van spelers die uit de jeugd moeten doorstromen. Een van de grootste talenten die komend jaar stappen moet gaan maken is Riedewald. Maar er moet ook gezegd worden dat concurrentie spelers ook sterker maakt. De Boer zal soms het risico moeten nemen om een roulatie systeem aan te houden zodat Riedewald meer wedstrijden in de benen krijgt. Afgelopen seizoen deed De Boer dat pas op het moment dat ze eigenlijk uitgespeeld waren. Dat geeft geen vertrouwen in de jonge spelers.

Ben jij het met ons eens dat Heitinga de speler is die Ajax nodig heeft om de opbouw van Ajax naar een volgend niveau te brengen? Laat ons jouw mening weten!

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.