Speelt Nederland vanavond in 5-3-2 of 4-3-3 systeem?

zaterdag, juli 5, 2014 @ 03:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Louis van Gaal gaat ook Costa Rica verrassen. De vraag van vandaag is: gaat Depay in de basis beginnen of niet? Hier lees je waarom Van Gaal direct voor Depay gaat kiezen.

Het tactisch voorbereiden van zijn elftal is een belangrijke kwaliteit volgens Frank de Boer. En dat heeft Van Gaal in de 1e ronde van het WK laten zien met zijn 5-3-2 formatie. Maar ook in de 1/8e finale wist hij de wedstrijd om te draaien en Herrera zelfs na de drinkpauze in de 75e minuut nog te verrassen. Nu wacht Costa Rica in de kwartfinale en lijkt hij er in geslaagd om een rookgordijn op te werpen over de opstelling en tactiek. Hoe gaat Van Gaal Nederland wapenen tegen de 5-4-1 formatie van Costa Rica?

Nederland in een 5-3-2 tactiek:


Nederland is Oranje-Zwart, Costa Rica is Wit-Rood.

Costa Rica speelt in een 5-4-1 formatie. Mexico speelde ook met 5 verdedigers. Daardoor is er weinig ruimte voor de centrumspitsen Robben en Van Persie. Het lukte Nederland dan ook niet om kansen te creëren. Dat heeft te maken met dat de tegenstander nog een vrije man over heeft als Robben of Van Persie een tegenstander heeft uitgespeeld. Tegen 4 verdedigers zoals tegen Spanje zijn er maar 2 centrale verdedigers voor 2 spitsen. Dat betekent dat je maar 1 tegenstander hoeft te passeren, zie bijvoorbeeld doelpunt nummer 5 van Robben.

Costa Rica kunnen we qua namen niet vergelijken met Mexico. De kracht van Costa Rica is dat ze precies weten waar ze goed en minder goed in zijn. Ze zullen verdedigen vanuit een goede organisatie, dat houdt in de ruimtes klein maken door de linies dicht op elkaar te laten voetballen. Nederland zal in een 5-3-2 formatie 2 vrije verdedigers over houden om op te bouwen. Helaas hebben De Vrij, Vlaar en Martins Indi niet de kwaliteiten om het middenveld in te schuiven, zoals Marquez bij Mexico. Het spel van Nederland zal voorspelbaar zijn aangezien er door het hele veld koppeltjes gevormd gaan worden. Het wordt dan lastig om het verschil te maken, zeker met de omstandigheden waar ze mee te maken hebben.

Nederland in een 4-3-3 tactiek:


Nederland is Oranje-Zwart, Costa Rica is Wit-Rood.

De Telegraaf heeft het juiste vermoeden door te stellen dat Depay als aanvallende linksback gaat spelen. Dat is precies wat Van Gaal op papier zal neerzetten maar in werkelijkheid komt Depay natuurlijk als linksbuiten te spelen in het 4-3-3 systeem. Zie in het plaatje hoeveel vraagtekens het Costa Rica op papier gaat opleveren. Bij Mexico hebben ze in de tweede helft hetzelfde probleem ervaren. Wat gaat de linker en rechter vleugelverdediger van Costa Rica doen? Gaan ze Robben en Depay verdedigen of gaan ze aanvallen?

Kiezen ze voor verdedigen, dan betekent dat Nederland kan opbouwen via onze backs Kuijt en Martins Indi om van daar uit de vrijkomende middenvelder te zoeken.

Kiezen ze voor aanvallen dan betekent het dat Robben en Depay in de omschakeling vrij zullen komen en dus ruimte krijgen om op snelheid te komen voor de actie. Iedereen weet dat Robben in de huidige vorm dan niet meer te houden is.

Een compliment aan Van Gaal, met de 4-3-3 formatie zal Nederland het verschil gaan maken!

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “Speelt Nederland vanavond in 5-3-2 of 4-3-3 systeem?”

  1. alternative methods for treating depression

   blog topic

  2. mediation definition sociology

   blog topic


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.