Tabarez(Uruguay) gaat tactisch onderuit

zaterdag, juni 14, 2014 @ 11:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Oscar Tabarez en zijn Uruguay is in de eerste groepswedstrijd onverwachts onderuit gegaan tegen Costa Rica. In Fortaleza werd het 1-3 voor Costa Rica op het WK 2014.

Uruguay dat het moest doen zonder Suarez, kwam nog op een 1-0 voorsprong uit een penalty. Gedurende de eerste helft wisten beide teams bijna geen kansen te creëren. In de tweede helft was het Costa Rica die via Campbell(Arsenal) de wedstrijd omdraaide.

Tabarez koos voor Forlan als vervanger van Suarez. Waar Uruguay in 2010 nog in een 1-4-3-3 opstelling speelde, kwam het vandaag met een 1-4-2-4 opstelling voor de dag. Dat kwam Costa Rica goed uit, dat speelde in het vertrouwde 1-5-2-3 opstelling. Dat geeft het volgende plaatje.


Uruguay(lichtblauw), Costa Rica(wit)

Door dat Tabarez voor een 1-4-2-4 koos, benutte hij niet de kans om een overtal op het middenveld te creëren. Als één van de 2 spitsen(Forlan of Cavani) bij momenten ook maar zouden uitzakken, zouden zij vrij aanspeelbaar zijn. Dat gebeurde het niet. Waarom is het dan zeer nadelig om met 4 aanvallers te spelen tegen 5 verdedigers? Het was duidelijk dat meer dan 2 of 3 aanvallers niet persé meer kansen hoeft te creëren. Wij leggen het uit.

De verdedigers van Costa Rica speelde in de zone verdediging. Zoals je eigenlijk al ziet in het tactisch plaatje hierboven is dat er tussen de verdedigers van Costa Rica minder ruimte ligt dan bij de verdedigers van Uruguay. Als Costa Rica dan ook nog inzakt en dus echt met 5 man op lijn blijft spelen, is er ontzettend weinig ruimte. De ruimte voor spitsen wordt gecreëerd wanneer de buitenspelers van Uruguay inzakken of de backs van Costa Rica op komen. Op dat moment kunnen Forlan of Cavani de hoek induiken.


Tactisch plaatje als één van de spitsen van Uruguay zou uitzakken

In bovenstaand plaatje ontstaat er een overtal op het middenveld in het voordeel voor Uruguay. Dat betekent dat je door op balbezit te spelen steeds verder vooruit komt omdat altijd een middenvelder vrij staat. De verdediging van Costa Rica moet dan keuzes gaan maken, gaan ze uitstappen of blijven ze in de zone verdedigen. Ondanks dat het niet liep bleef Tabarez vasthouden aan het systeem. Ruimte was er genoeg aan de kant van Uruguay. De backs van Uruguay probeerde veelvuldig op te komen waardoor er veel ruimte kwam voor Campbell om ze zijkant op te zoeken. Ruiz kwam daardoor veel in het centrum om ruimte te maken. Campbell kon daardoor ook 2x gevaarlijk schieten met zijn linker op de goal van Muslera. Een verdiende overwinning, wellicht dat Uruguay tegen Engeland en Italië(betere tegenstanders) meer ruimte gaan krijgen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.