Het centrale verdedigingsduo van ADO Den Haag

vrijdag, februari 7, 2014 @ 08:02 PM
posted by VoetbalAnalyses

Vanavond speelt nummer laatst van de Eredivisie ADO Den Haag tegen de nummer 3 Vitesse. Lees hier de analyse over wat er op dit moment goed mis gaat bij ADO.

Vanavond is Wormgoor weer terug als centrale verdediger. Hij vervangt Malone waardoor Zuiverloon naar de rechtsback positie verhuisd. Zuiverloon was degene die Wormgoor verving in het centrum. Dan blijkt dat ADO geen goede bezetting heeft als het gaat om centrale verdedigers. En dat kost ze punten, hieronder hebben we een aantal momenten geselecteerd.


Zuiverloon stapt vooruit om middenvelder op te vangen

In bovenstaand moment stapt Zuiverloon vooruit om een vrij gekomen middenvelder op te vangen. Dit terwijl links van hem nog een middenvelder over is, die deze ook kan opvangen. Door dat Zuiverloon daar uitstapt ontstaat er ruimte in het centrum van de verdediging. Beugelsdijk komt 1 op 1 te staan met zijn directe tegenstander. Deze stap van Zuiverloon zou kunnen maar dan moet de middenvelder rugdekking geven aan Zuiverloon. Dit doet hij wanneer de ruimte gaat invullen die Zuiverloon heeft achter gelaten. Dat gebeurt niet, zie onderstaand een aantal seconden verder.


Linssen komt in de ruimte die Zuiverloon heeft achtergelaten en scoort

De middenvelder van Heracles in dit moment Linssen, komt vrij in de ruimte die is ontstaan in het centrum van de verdediging van ADO. Het achterin dicht houden gaat dan ook helemaal niet goed bij ADO op dit moment. Twee wedstrijden achter elkaar 3-0 verliezen spreekt dan ook wel voor zich. We hebben nog een tweede moment om aan te tonen dat het centrale verdedigingsduo niet goed functioneert.


Hierboven zijn de centrale verdedigers Beugelsdijk en Zuiverloon uit elkaar gedreven

Wanneer de centrale verdedigers uit hun positie worden gedreven is het belangrijk dat de andere spelers goede positie in nemen. In bovenstaand moment ligt het centrum van de verdediging helemaal open en buitenspel wordt opgeheven door de rechtsback. De centrale verdedigers, in ieder geval één van hen moet het centrum blijven bewaken. In het eerste moment zagen wij ook al dat Zuiverloon het centrum verliet en Beugelsdijk uiteindelijk ook omdat zijn directe tegenstander deze ook verliet.


De positie van de vrije verdediger wanneer een vleugelspeler van de tegenstander de bal heeft

In bovenstaand moment is de positie van de vrije verdediger Zuiverloon verkeerd. Als vrije verdediger heb je twee functies wanneer een buitenspeler van de tegenstander de bal heeft. Namelijk het rugdekking geven van de vleugelverdediger, dat gaat goed. Maar hij vergeet om ook de passlijn naar de spits er uit te halen. Nu gaat dan de voorzet door de lucht maar deze had net zo goed over de grond gekund. Zuiverloon laat na om Beugelsdijk te helpen.

Kunnen Fräser met zijn ervaring als verdediger en Wormgoor met zijn rentree er samen voor zorgen dat ADO het vanavond dicht weet te houden achterin?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.