Mandekking bij centrale verdedigers

dinsdag, mei 28, 2013 @ 11:05 AM
posted by VoetbalAnalyses

Mandekking is de meest simpele manier van taken toewijzen. Maar is het ook effectief? In dit artikel lees je de voor en nadelen van mandekking.

Bij mandekking van de centrale verdedigers bedoelen we dat van de twee centrale verdedigers één de spits oppakt. De andere centrale verdediger geeft rugdekking aan zowel de mandekker, middenvelders als vleugelverdedigers. Duidelijke taken, de mandekker moet 90 minuten lang zijn directe tegenstander uitschakelen. Om een mening te vormen, gaan we het verdedigen van een aanval van de tegenstander vanaf de zijkant en door het midden beschouwen.

Het verdedigen van een aanval vanaf de zijkant
Aan de hand van een voorbeeld gaan we proberen uit te leggen wat er kan gebeuren.


Blauw-roze zijn de aanvallers, rood-geel de verdedigers, de rechtsbuiten is aan de bal.

De rechtsbuiten van de tegenstander krijgt de bal in de voeten en heeft de linksback in zijn rug. De vrije centrale verdediger(ook wel de laatste man genoemd) zal rugdekking geven. Door dat de vrije centrale verdediger rugdekking geeft hef je buitenspel op maar haal je ook de lange bal eruit. De enige manier wordt dan voor de tegenstander om over de grond te spelen en zo is in deze situatie de rechtsbuiten aan de bal gekomen. Met de linksback in zijn rug heeft hij weinig mogelijkheden, als hij de linksback uitspeelt is ook de vrije centrale verdediger nog vrij. De verdediging komt vrijwel niet in moeilijkheden.

Het verdedigen van een aanval door het midden
Aan de hand van een voorbeeld gaan we proberen uit te leggen wat er kan gebeuren.


Blauw-roze zijn de aanvallers, rood-geel de verdedigers, een centrale middenvelder is aan de bal.

De vrije centrale verdediger kan nu nog geen kant kiezen waar hij rugdekking moet geven. Belangrijk is dat de vleugelverdedigers dus goed aan de binnenkant dekken zodat de aanvaller niet in de diepte gespeeld kan worden. Wordt hij namelijk in de voeten gespeeld, dan heeft de vrije centrale verdediger genoeg tijd om alsnog rugdekking te geven. Als de tegenstander de bal snel van de ene kant naar de andere kant speelt, zal de vrije verdediger vermoeid raken en ook niet meer altijd op tijd zijn om rugdekking te geven.

De voor- en nadelen van mandekking bij centrale verdedigers
Een voordeel is dat je de verdedigers niet op elkaar in hoeft te spelen, ze hoeven namelijk bijna niet samen te werken. Alleen de vrije centrale verdediger moet goed inzicht hebben hoe hij in bepaalde situaties in moet grijpen. Het voordeel is dat je als vleugel of centrale verdediger korter op je tegenstander kan staan omdat je altijd rugdekking krijgt. Zeker voor de centrale verdediger in de mandekking is dat een voordeel om de spits af te stoppen.

Het nadeel is dat hoe beter je tegenstander de bal kan rond spelen, hoe moeilijker het voor de vrije centrale verdediger wordt om rugdekking te geven. Ook heft die vrije centrale verdediger constant buitenspel op. Je moet mandekkers hebben die durven voor de tegenstander te gaan staan om zo toch de linies op elkaar te houden.

Een nadeel is ook als de bal met een crossbal van links naar rechts wordt verplaatst(zie voorbeeld aanval vanaf de zijkant) dat er dan een 1 op 1 situatie ontstaat. De crossbal kan ook op een diepgaande middenvelder die de ruimte induikt die ontstaat door dat de vrije centrale verdediger rugdekking geeft.

Wil je meer weten over het verdedigen van centrale verdedigers in mandekking of zonedekking? Stuur een e-mail naar info@voetbalanalyses.nl

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “Mandekking bij centrale verdedigers”

  1. Patrick schreef:

   Wat een leuke site, ik heb nog flink wat te lezen. Ik hoop dat het komende seizoen de discussies losbarsten.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Bedankt voor je bericht. Je kan ons altijd laten horen over welk onderwerp jij een artikel wil om over te discussiëren. Veel leesplezier!


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.