Zoneverdediging bij centrale verdedigers

zondag, mei 19, 2013 @ 09:05 AM
posted by VoetbalAnalyses

Het verdedigen van de spits kan op twee mogelijke manieren. De zogenoemde mandekking of zonedekking. In dit artikel lees je wat de voor en nadelen zijn van zonedekking.

Wanneer centrale verdedigers zonedekking toepassen betekent dat de verdediging op één lijn zal verdedigen. Hoe tegenstanders vrij lopen maakt niet uit, bij zonedekking blijf je altijd in dezelfde positie ten opzichte van je andere verdedigers. Het vraagt de verdedigers om het spelletje goed te lezen zodat ze op iedere verdedigende situatie zich kunnen aanpassen. Een aanval van de tegenstander vanaf de zijkant vraagt een andere positie dan een aanval door het midden.

De zoneverdediging bij een aanval vanaf de zijkant


Rood het aanvallende team, blauw de zoneverdediging en wit de bal

De rechtsbuiten heeft de bal en de spits gaat uit de rug van de linkercentrale verdediger diep lopen. Vanaf het middenveld duikt een middenvelder de ruimte in die de spits heeft achter gelaten. Bij zoneverdediging zal de rechter centrale verdediger zijn linker centrale verdediger coachen dat de spits dat gat in gaat lopen. De rechter centrale verdediger zal de eerste meters mee lopen tot de linker centrale verdediger de ballijn heeft afgeschermd. Als dat gebeurt is dan is de spits onschadelijk gemaakt en zal de middenvelder opgevangen moeten worden. Door dat de rechter centrale verdediger niet helemaal mee is getrokken met de spits, zal die middenvelder ook ongeveer op zijn positie uit komen.

Onderstaand een voorbeeld waar de centrale verdedigers zone dekken. Daar zie je Sigthorsson(spits) de ruimte in duiken die de rechter centrale verdediger niet de ballijn afdekt.


Sigthorsson duikt de ruimte in die tussen de verdedigers is gevallen

Voor- en nadelen zoneverdediging
Wanneer de zoneverdediging goed georganiseerd wordt en iedereen goed zijn zone/positie in neemt, zal er aanvallend weinig ruimte zijn voor de tegenstander. Als je goed communiceert weet iedereen wat zijn taak is in welke situatie. Belangrijk is wel dat iedereen ook zijn taak ook nakomt, als één verzaakt gaat het fout. Bedenk bijvoorbeeld dat de rechtsback niet naar binnen knijpt als de bal aan de andere kant is, dat betekent dat er heel veel ruimte is ontstaan tussen de rechter centrale verdediger en de rechtsback.

Met zoneverdediging heb je als verdediger altijd iemand in de buurt die je rugdekking geeft. Word je uitgespeeld is er in feite niets aan de hand en komt de aanvaller de volgende verdediger tegen. Taak van de uitgespeelde verdediger is dan weer rugdekking te geven aan de verdediger die jouw rugdekking heeft gegeven.

Nog een nadeel van zoneverdediging is dat je vaak op lijn speelt als verdediging. Dat betekent dat er wel ruimte achter de verdediging is net als in het voorbeeld. Daar heb je wel verdedigers voor nodig die wendbaar zijn en over inzicht en snelheid beschikken.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.