Het door selecteren van Koeman bij Feyenoord

zaterdag, mei 4, 2013 @ 11:05 AM
posted by VoetbalAnalyses

Ronald Koeman wil door selecteren bij Feyenoord zodat ze volgend jaar een gooi naar de titel kunnen doen. Rede genoeg om te analyseren hoe Koeman kan door selecteren.

De grootste plek van Feyenoord is bij de standaardsituaties, corners en vrije trappen. Zowel aanvallend als verdedigend. Zelf scoren ze er weinig uit en krijgen er veel uit tegen. Veel praten en nadenken hoe je als team hier het beste op kan instellen. Ajax is bijvoorbeeld aanvallend zeer succesvol uit standaardsituaties omdat ze van elkaar weten hoe ze bepaalde varianten kunnen uitvoeren. Feyenoord moet dat ook kunnen want ze hebben veel sterkere koppers dan Ajax. Verdedigend moet het agressiever, meer het lichaam gebruiken om de tegenstander het moeilijk te maken. Veel trainen en natuurlijk is hier ervaring ook belangrijk in.

Als we naar de resultaten van afgelopen jaar kijken, zien we dat Feyenoord het moeilijk heeft tegen voetballende ploegen. De kampioenskandidaten maar ook PEC Zwolle, Heerenveen, FC Groningen wonnen tegen Feyenoord. Voor Koeman goed om een plan van aanpak te maken tegen voetballende ploegen.

Waar het Feyenoord nog aan ontbreekt is variatie. Zowel in het aanvalsspel als tactisch. In het aanvalsspel wordt veel naar Pelle gezocht en het middenveld overgeslagen. Tegenstanders weten dat wanneer Pelle aangespeeld wordt dat ze alert moeten zijn op onderkomende middenvelders. De tweede seizoenshelft is Feyenoord met Boetius ook over de linkerflank regelmatig gevaarlijk. Aan de rechterkant was dat vaak al zo met de opkomende Janmaat. Nu zouden ze door combinaties en wisselend spel op het middenveld nog meer kunnen variëren. Koeman heeft dan wel nog een middenvelder nodig die dit kan. Immers is voetballend redelijk maar moet het vooral hebben van het anticiperen op situaties.

Ook tactisch kan men nog meer variëren. Zo zouden ze de zwakke plekken van tegenstanders nog beter kunnen benutten. Mogelijkheden zijn buitenspelers die naar binnen kunnen trekken of Martins Indi meer over de flank op te laten stomen.

Koeman zal vooral op de bank willen door selecteren. Het niveau van de overige spelers is nog te laag. Neem bijvoorbeeld Boetius die zonder slag of stoot in de basis terecht is gekomen. Daar had hij voor moeten knokken maar Verhoek, Cissé hebben niet het niveau om enig concurrentie voor Boetius te zijn. Sommige posities moeten dubbel bezet zijn, zeker de aanvallende posities. Voor de posities van Boetius, Pelle, Immers, Vilhena en Janmaat moet Koeman alternatief achter handen hebben om echt mee te kunnen doen om het kampioenschap.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.