Het aanpassingsvermogen van Vilanova

donderdag, mei 2, 2013 @ 11:05 AM
posted by VoetbalAnalyses

Het seizoen van FC Barcelona is deels mislukt omdat het de status van beste ploeg ter wereld heeft verloren. Wat had Vilanova kunnen doen om die status niet te verliezen?

Vilanova
Ik verbaasde mij na de 1e wedstrijd tegen Bayern Munchen dat Vilanova tevreden was over de eerste helft. Ik vroeg mij af of Vilanova in de rust niets had kunnen veranderen om meer in de wedstrijd te komen. Hij deed geen poging en wisselde zelfs in de 83e minuut pas voor de eerste keer. Hij bleef vasthouden aan zijn speelstijl van 4-3-3 met Messi hangend in de spits. De meeste coaches proberen met een tactische wijziging(vaak door een wissel) de wedstrijd te kantelen. Vilanova vertrouwde erop dat zijn elftal zelf de wedstrijd kon kantelen, dat gebeurde niet. Ik zag twee mogelijkheden hoe hij de wedstrijd had kunnen beïnvloeden.

Aanpassing 1
Deze aanpassing had mijn voorkeur, ik had een van de buitenspelers van het veld gehaald en een extra middenvelder er in gezet. Nu werden beide buitenspelers overlopen door Alaba en Lahm. Door een extra centrale middenvelder in te brengen had Barcelona een overtal gehad op het middenveld. Nu was het 3 tegen 3, omdat de centrale verdedigers van Bayern durfde door te dekken op Messi. De kracht van Barcelona is altijd geweest om hier een overtal te creëren.

Aanpassing 2
Een çentrale spits er in gezet in plaats van een buitenspeler. Zo kon Messi één positie zakken en kon hij minder makkelijk door gedekt worden door één van de centrale verdedigers. Met dat kleine beetje ruimte had Messi zijn klasse kunnen laten zien.

De toekomst
Hoe zal dit leven binnen de selectie van FC Barcelona? Zullen zij nog vertrouwen hebben in Vilanova na 2 keer zo hard af te gaan. Met de wedstrijden tegen PSG en AC Milan nog in het achterhoofd waar ze ook niet al te goed voor de dag kwamen. Ik ben benieuwd deze zomer wat er gaat veranderen bij FC Barcelona om weer de beste te worden.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.