Van Bommel en Strootman vullen elkaar niet aan

Saturday, April 20, 2013 @ 10:04 AM
posted by niekneuvel

Aan het begin van het seizoen 2012/2013 dachten we allemaal dat het middenveld van PSV de beste van de Eredivisie was. Nu, een aantal wedstrijden voor het einde blijkt dat niet te kloppen.

Strootman en Van Bommel zijn grote namen in het voetbal maar dat hoeft niet te betekenen dat zij ook samen de beste zijn. Van Bommel die wellicht in het laatste jaar van zijn carrière is en Strootman die aan het begin van mogelijk een mooie carrière staat. Als Van Bommel een steekje liet vallen zou Strootman dat met zijn energie kunnen oplossen. Andersom zou Van Bommel in belangrijke wedstrijden PSV kunnen sturen waar Strootman dit vorig jaar nog niet lukte.

Blijkt nu dat bovenstaande bijna niet van toepassing is. Strootman is namelijk een identieke speler als Van Bommel. De belangrijkste kwaliteiten van beide spelers zijn energie/duelkracht, durven vooruit te spelen/druk te zetten en box to box spelers. Dat zorgde voor een probleem want wie loste het vuile werk op? Wie zorgt dat er ruimte voor een ander gecreëerd wordt?

De looplijnen van beide spelers zijn beide in de bal, dat betekent dat er weinig diepgang is anders dan de nummer 10 vanuit het middenveld is. Zo werd het aanvalsspel enigszins voorspelbaar.

Gelukkig voor PSV was dat geen heel groot probleem omdat er genoeg creativiteit voorin was om toch tot genoeg doelpunten te komen. Verdedigend was er echter wel een probleem namelijk dat beide graag vooruit druk willen zetten Beiden willen ook nog eens zelf dat moment bepalen. Als de rest dan niet goed gepositioneerd is levert dat problemen op in de verdediging. Zij kunnen dan namelijk niet meer op rugdekking rekenen van de middenvelders. Daarom zie je vaak dat deze achteruit lopen om geen risico te nemen. Mochten ze namelijk gepasseerd worden dan ontstaat er een overtal situatie. Sommige teams positioneren een stofzuiger om die gaatjes dicht te lopen.

In de carrière van Van Bommel heeft hij altijd een ander type speler naast zich gehad. Cocu was bijvoorbeeld een speler die de ruimtes in de dieptes bestreek. Vogel loste de gaatjes die verdedigend vielen op. Luiz Gustavo was bij Bayern München de stofzuiger van Van Bommel en De Jong bij het Nederlands Elftal.

Na dit seizoen zal dit probleem opgelost kunnen zijn. Of Van Bommel stopt of Strootman transfereren. Wellicht is Hiljemark een speler die wel de aanvullende kwaliteiten heeft om de rol naast Van Bommel of Strootman in te vullen.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.