Tactische voorbeschouwing voor Ajax

zondag, april 7, 2013 @ 10:04 PM
posted by VoetbalAnalyses

Vanmiddag om 16.30 Ajax – Heracles. Beide ploegen gaan uit van balbezit en proberen hun eigen spel te spelen. Lees nu waar de kansen van Ajax liggen.

Ajax past zich onder Frank de Boer nooit meer aan de tegenstander aan. Het enige wat Frank de Boer doet is accenten leggen op de zwaktes van de tegenstander. Ook Bosz past zich vrijwel niet aan op de tegenstander. Ze zullen ongetwijfeld wat minder aan voetballen toekomen maar blijven geloven in het positiespel wat ze spelen. Beide teams zullen in een 4-3-3 tactiek aantreden, beide met de punt naar achter met Quansah en Poulsen.


Tactisch plaatje op papier

Waar kan Ajax profiteren?
Waar Ajax zich op moet focussen is dat Eriksen en De Jong in de zone gedekt gaan worden. Deels door de centrale verdedigers en deels door Quansah. Eigenlijk hebben ze een bepaalde vrijheid en moeten zij ruimtes voor zichzelf zoeken waar in ze aanspeelbaar zijn. Hoe kan Ajax dat doen?


De gele cirkels zijn de ruimtes die De Jong en Eriksen zullen moeten gaan benutten

Medespelers moeten dan ook wel zorgen dat ze de bal daar krijgen en De Jong of Eriksen niet in de weg lopen.
Ajax heeft twee mogelijke aanvalsopties om tot een goed uitgespeelde aanval te komen.

Optie 1
De vleugelspelers moeten het veld breed houden zoveel mogelijk in de bal komen. De hoeken komen dan vrij voor De Jong of Sigthorsson om daar in te duiken. Duikt Sigthorsson erin, kan De Jong doorschuiven naar de spitspositie. Als Quansah in het eerste stadium kiest om De Jong te gaan dekken dan komt Eriksen vrij. Deze situatie is hieronder uitgetekend.


Aanvalsoptie 1: de vleugelspelers houden het veld breed, zodat Eriksen en De Jong mogelijk de hoek in kunnen duiken.

Optie 2
Deze is eigenlijk de omgekeerde van aanvalsoptie 1. De vleugel trekt naar binnen en De Jong of Eriksen trekken breed weg. Dan wordt het voor Quansah kiezen of hij zich mee laat trekken naar buiten of dat hij zijn zone blijft houden. Maar in dit geval moet ook de back van Heracles kiezen of hij met zijn tegenstander naar binnentrekt of hij zijn blijft houden. Hieronder is dat plaatje ook weer uitgetekend.


Aanvalsoptie 2

Ajax moet voor een hoog baltempo zorgen en snel van links naar rechts openen zodat Quansah constant moet mee kantelen. Als Ajax dat lukt zullen ze niet in de problemen komen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.