De verdediging van Galatasaray

Saturday, April 6, 2013 @ 08:04 PM
posted by niekneuvel

De centrale verdediging van Galatasaray werd zwaar onder vuur genomen door Jan Roelfs. Deels terecht maar hoe collega spelers verdedigden was ook niet goed. Een analyse over de verdedigende opvatting van Galatasaray.

Galatasaray speelde in een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Real Madrid speelde met het bekende 4-3-3 systeem. In Bernabeu wilde Galatasaray voornamelijk een goede uitgangspositie bereiken voor de thuiswedstrijd. Bij balbezit van Real Madrid zakte ze dan ook iets in rond de middenlijn om de linies goed op elkaar te houden.

Met 2 spitsen zijn de backs van de tegenstander vrij en zal Galatasaray steeds moeten kantelen om deze op te vangen. Dat zou geen enkel probleem moeten zijn omdat de op het middenveld een mannetje meer hebben(4:3). Door dat de backs veelvuldig vrij waren, trokken de buitenspelers van Real Madrid naar binnen om ruimte te maken voor de backs. De backs van Galatasaray moeten dan kiezen ga ik met mijn tegenstander mee of dek ik mijn zone.


Eboué moet kiezen, mee met Ronaldo of zone houden(roze cirkel). Verkeerd gepositioneerde middenvelder(blauwe cirkel)

Als we een moment verder kijken kiest Eboué om de zone te dekken. Waarschijnlijk een afspraak omdat ook Riera dit veelvuldig doet(ook zichtbaar in het volgende beeldmoment). Hierdoor dekken nu twee man de rechterzone af, Eboué en de verkeerd gepositioneerde middenvelder.


Dubbel gedekte rechterzone terwijl de bal van de linkerkant af komt

De centrale verdedigers komen in moeilijkheden omdat zowel de linksback als de rechtsback zijn zone dekt zonder op één lijn te blijven met de centrale verdedigers. Op het moment van in spelen van een aanvaller van Real Madrid ontstaat er 3:2 situatie in het voordeel van Real Madrid. Er is op dat moment ook geen verdedigende middenvelder net voor de verdediging die 1 van de drie kan opvangen. De drie aanvallers bewegen slim ten opzichte van elkaar waardoor Ronaldo tussen Eboué en de centrale verdediger vrij komt en binnen schiet.

Bovenstaande aanval was een voorbeeld van meerdere aanvallen die Real Madrid had. Onderstaand nog een moment om te illustreren dat bovenstaand niet eenmalig was.


Nog een moment dat Eboué Ronaldo los laat en er sprake is van een overtal voor Real Madrid bij een lange bal

Er is weer sprake van een 4:3 moment, weer is er geen verdedigende middenvelder die kan helpen om het overtal ongedaan te maken. In de tweede helft dan ook rede voor Fatih Terim om in te grijpen en een centrale verdediger extra te positioneren zodat er geen sprake meer was van een overtal. Echter had toen het kwaad al geschied en is Galatasaray kansloos voor de volgende ronde.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.