FC Barcelona wint tactisch de return tegen PSG

Thursday, April 4, 2013 @ 06:04 AM
posted by niekneuvel

FC Barcelona speelde eergister in Parijs met 2-2 gelijk tegen Paris Saint Germain. Barcelona zal thuis het verschil moeten maken om door te gaan. Rede voor een analyse.

FC Barcelona ging tactisch op dezelfde weg verder als het tegen AC Milan ingeslagen was. Villa in de spits en Messi er achter. Alves bestreek weer eens de hele rechterkant. PSG stelde daar een 4-4-2 tactiek tegen over en leek van te voren ten dode opgeschreven. Maar PSG speelde opportunistisch voetbal wat de kwetsbaarheden van FC Barcelona bloot gaf. Ondanks het merendeel van het balbezit kwam Barcelona niet echt in zijn spel. Waarom niet? Zie onderstaand tactisch plaatje.


Tactisch plaatje: PSG – FC Barcelona, Barcelona=Oranje-Geel, PSG=Blauw

We hebben de koppeltjes op het middenveld roze omcirkeld. Normaal gesproken is de kracht van FC Barcelona dat ze een man meer hebben op het middenveld. Echter tegen PSG was dat niet het geval. Ancelotti heeft al snel in de wedstrijd Pastore naar binnen laten trekken en Maxwell Alves laten opvangen. In het begin van de wedstrijd was dat nog niet het geval en kon FC Barcelona gemakkelijk een aantal kansen creëren.


Maxwell en Pastore zijn allebei met Alves bezig, terwijl centraal iedereen 1 op 1 staat

Door Pastore naar binnen te laten trekken kon hij daar mee Xavi opvangen. Zo hoefde Beckham en Matuidi zich alleen met Iniësta en Messi bezig houden. Achterin was er dan altijd nog een centrale verdediger extra om rugdekking te geven.

De return
FC Barcelona had tijdens de wedstrijd ook bovenstaand feit geconstateerd. Zo zag je af en toe Iniësta op rechtshalf spelen en Xavi op linkshalf. Iniësta speelt iets dieper waardoor Pastore nog verder terug werd gedrongen. Maxwell heeft echter zoveel ervaring dat hij die momenten herkend en daarmee een eventueel diepgaande Iniësta kan opvangen.

De kans is groot dat FC Barcelona weer afstapt van het systeem met een spits. Wanneer Villa namelijk weer naar de rechterkant verhuist en daar Maxwell bezig gaat houden, komt Alves vrij. Dan moet PSG iets verzinnen om toch Alves op te vangen. Als Pastore dat gaat doen, dan zal Xavi vrij komen en is er weer sprake van een man meer situatie op het middenveld. Thiago Silva en Alex hebben dan geen directe tegenstander meer en zullen dan het bekende probleem hebben die centrale verdedigers hebben tegen Barcelona: Wanneer door dekken op Messi en wanneer zone houden.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.