Ervaring breekt Feyenoord op tegen Dynamo Kiev

donderdag, augustus 2, 2012 @ 11:08 AM
posted by VoetbalAnalyses

Feyenoord leek op weg naar een heel goed resultaat. Een tactische omzetting zorgde er voor dat Dynamo Kiev alsnog met 2-1 won. Wij analyseren de omzetting en het niet anticiperen van Feyenoord.

Beide teams begonnen met een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Feyenoord wist exact hoe het Dynamo Kiev moest bestrijden. Na 60 minuten werd bij Dynamo controleur Vukojevic gewisseld voor Milevsky. Dat was ook het moment dat het spelbeeld drastisch wijzigde. Van eigenlijk bijna geen kans in die 60 minuten tot wel 10 in de laatste 30 minuten. Hieronder de tactische omzetting op papier.

Feyenoord=Wit-Rood………..Dynamo=Lichtblauw-Wit

Links de eerste 60 minuten, rechts de laatste 30 minuten

De twee belangrijkste posities in het 4-4-2 ruit systeem zijn met geel omcirkelt. Daar had Feyenoord alles onder controle tot Dynamo Kiev ging wisselen, toen veranderde de posities. Waar Vormer de opdracht had om Miguel Veloso uit de wedstrijd te spelen, kreeg hij na de wissels steeds de keuze om de hangende Milevsky of de terugzakkende Veloso te verdedigen.

Ook Singh moest constant gaan kiezen, moest hij de diepgaande en breedgaande Gusev opvangen of moest hij zone houden zodat hij ook Ninkovic in de gaten kon houden? Het lukte Feyenoord niet om het op te lossen, ze deden geen omzettingen en dan zie je ook in het rechterplaatje dat de spelers van Dynamo Kiev tussen de linies komen te spelen.

Zo valt dan ook het tweede doelpunt, Gusev die tussen Nelom en Singh(in dit moment overgenomen door Immers) in speelt, is aan de bal. Nelom moet achter uit lopen omdat ook de rechtsback nog om Gusev heen op komt. Daardoor krijgt Gusev even ruimte om iets goeds te gaan doen met de bal.


Gusev die genoeg ruimte krijgt om aan te leggen voor een voorzet

Jarmolenko is naast Brown in de spits gaan lopen, zo hebben beide centrale verdedigers van Feyenoord een tegenstander. Clasie is nu goed gepositioneerd, hij zorgt ervoor dat ze in ieder geval niet over de grond aan gespeeld kunnen worden(hij loopt in de ballijn). Milevsky heeft weer zijn positie ingenomen als hangende linksbuiten. Hij is helemaal vrij omdat Leerdam rugdekking moet geven aan zijn centrale verdedigers en Vormer in eerder stadium Veloso heeft doorgedekt(hierdoor werd Vormer constant weggelokt uit zijn positie).


Brown kan inkoppen, maar let ook op Milevsky die helemaal vrij staat op 16 meter

Stel dat De Vrij en Martins Indi hier de bal hadden weggekopt was er grote kans dat hij in de voeten van Milevsky zou zijn gekomen. Dan zie je toch dat er bij Feyenoord niet de ervaring is om na de omzettingen van Dynamo Kiev om daar op te anticiperen tijdens de wedstrijd. Mogelijke oplossing zou zijn om Vormer ook als controlerende middenvelder op te stellen zodat Milevsky en Jarmolenko als hangende spitsen minder aan de bal waren gekomen. Bij de wissel van Vormer gaf Koeman dit ook aan, Vilhena ging vervolgens ook meer controlerend spelen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.