De veranderde houding van Ajax op de transfermarkt

donderdag, juli 26, 2012 @ 02:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax is met De Boer en Overmars een nieuwe weg in geslagen wat betreft transfers. Geen dure aankopen meer en er ook worden er lagere salarissen geboden. Goed of slecht beleid?

Twee recente voorbeelden van het huidige beleid:

Narsingh kwam niet omdat er een te hoog transferbedrag gevraagd werd voor een nog 1-jarig contract. Nu voetbalt hij bij concurrent PSV.

Aissati en Van der Wiel tekenden geen nieuw contract bij omdat het geboden salaris lager was dan het huidige salaris.

Zo lijkt het of op korte termijn geen topspelers meer bij Ajax willen of komen spelen. Zo zitten op dit moment een groot aantal jeugdspelers in de selectie en zijn er maar 5 spelers(Boerrigter, Vermeer, Van der Wiel, Janssen en Enoh) ouder dan 24 jaar. Supporters willen ieder jaar kampioen worden en daardoor is het vertrouwen voor volgend jaar afgenomen.

Voeren PSV en FC Twente een gezond beleid?

Zij kopen spelers voor een aantal miljoen euro en meer om kwaliteit in huis te halen. Jeugdspelers hebben een zeer kleine kans om door te breken. Talenten Promes(FC Twente) en Depay(PSV) zullen de komende 2 seizoenen het bewijs moeten leveren dat het wel kan. Het beleid van beide clubs zijn op dit moment nog redelijk succesvol omdat beide clubs spelers voor veel geld kunnen verkopen. Valt een dure speler door de mand zal het de club vele miljoenen kosten(voorbeeld PSV: Hoogstrate).

Kan het nieuwe beleid tot successen leiden?

Zeker weten, het is belangrijk om een beleid te voeren met een idee. Ajax is 10 jaar geen kampioen geworden omdat ieder jaar weer paniek aankopen werden gedaan. Nu wil men gericht aankopen en dan kan het wel eens zo zijn dat de beoogde topspelers niet gehaald worden. Echter is Ajax nu overtuigt dat ze met hun opleiding en begeleiding ook nog niet topspelers naar de top kunnen brengen. Voorbeelden van vorig jaar zijn Boerrigter, Sigthorsson en Cillesen. We moeten niet vergeten dat Ajax daar vorig jaar ook kampioen mee geworden is.

Ook met het oog op Financial Fair Play, waar buitenlandse clubs zich binnenkort aan zullen moeten houden, is het verstandig beleid. Buitenlandse clubs zullen dan ook niet meer zoveel grote uitgave als tegenwoordig kunnen doen. Ajax heeft nu de ruimte met een stabiele organisatie om alvast de nodige aanpassingen voor de toekomst te doen.

Ben jij het eens met het transferbeleid van Ajax?

Be Sociable, Share!

  3 Responses to “De veranderde houding van Ajax op de transfermarkt”

  1. Eyes Only schreef:

   Een heel goed signaal wat Overmars en De Boer afgeven aan andere Nederlandse clubs. Er worden geen exorbitante transfersommen meer neergelegd voor contracten die nog maar 1 seizoen doorlopen.

   Door dit signaal legt Ajax meteen de druk bij de andere Nederlandse clubs. Dit komt omdat de betreffende speler meestal wel graag naar Ajax (PSV, Feyenoord) wilt. De betreffende speler zal in ieder geval niet meer zijn contract verlengen bij een club die hem niet wilde laten gaan naar Ajax. De dreiging bestaat dan dat zo’n speler het volgende seizoen gratis vertrekt.

  2. Huub schreef:

   Deze zin is voor mij (ook in/ door zijn context) niet helemaal duidelijk: ” Echter is Ajax nu overtuigt dat ze met hun opleiding en begeleiding ook nog niet topspelers naar de top kunnen brengen.” Kan je die svp toelichten of wijzigen?

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Ajax haalt onder De Boer ook spelers binnen die nog niet op hun top van hun kunnen zijn. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld
    Boerrigter die na een goed seizoen in de Eredivisie naar Ajax word gehaald. Daarbij is dus sprake van een speler die nog niet heeft aangetoond ook het niveau van de Eredivisie makkelijk aan te kunnen. Toch halen ze die speler op en zijn ze ervan overtuigt dat zij als Ajax de stap naar de top voor Boerrigter kunnen toevoegen.

    Narsingh was bijvoorbeeld al een topspeler(meeste assists Eredivisie, Nederlands Elftal) en die willen ze niet voor te veel geld binnen halen. Dan doen ze het liever met Lukoki die ze door veel te laten spelen ook naar dat niveau kan toe groeien. Topspelers halen ze dus alleen wanneer het een buitenkansje op de markt is. Theo Janssen bijvoorbeeld, die goedkoop is en meerdere mogelijkheden heeft maar graag bij Ajax wil voetballen.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.