Hoe gaat middenveld van Ajax er uit zien?

donderdag, juli 12, 2012 @ 10:07 AM
posted by VoetbalAnalyses

Is het aanvoerderschap van De Jong een garantie voor een basisplaats? Wij geven een analyse van het luxeprobleem van De Boer op het middenveld.

Het lijkt duidelijk dat de De Jong aan het begin van het seizoen in de basis zal staan als hij het verlengstuk van De Boer moet worden. Waarom De Jong? De Jong is een goed voorbeeld voor de jonge garde die bij de selectie zijn gekomen. Het word zijn 6e seizoen in dienst van Ajax en is daarmee de speler van de selectie die het langst in de selectie zit. Hij sliep altijd bij Vertonghen in de kamer en zullen dan ook dezelfde omgangsvormen hebben, wat zeer belangrijk is voor een aanvoerder.

De Jong kan natuurlijk uit de voeten als spits maar speelt zelf het liefst op het middenveld. De Boer heeft dat ook in de voorbereiding gezegd dat Klaassen in principe 2e spits is achter Sigthorsson en niet De Jong. De Jong zal dus weer op het middenveld gaan spelen, dan blijven er nog twee plekken over op het middenveld.

Twee mogelijke opties:

De Jong met Janssen en Anita op het middenveld, eigenlijk het middenveld van vorig seizoen alleen dan De Jong voor Eriksen. Eriksen wissel? Nee, die begint op de flank zoals Ajax vaker dit seizoen aantrad. Eriksen begon ook in één van de topwedstrijden van vorig seizoen als hangende rechtsbuiten. Ik vergelijk Eriksen toch vaak met Iniësta qua type speler, ontzettend beweeglijke aanvallende middenvelder zonder scorend vermogen. Met de beweging die er is met Sigthorsson in de spits, is er genoeg verrassing want ze kunnen zo maar switchen naar De Jong in de spits, Sigthorsson op rechts en Eriksen op 10. Een open rechterkant is ook waar de kwaliteiten van Van der Wiel liggen mocht die blijven.

Een andere mogelijkheid speelt in op het vertrek van Vertonghen. Zoals ik eerder in een artikel beschreef dat De Boer terug wil naar de tactiek van Ajax’95. Dat kan eventueel ook als Anita een plaats zakt naar het centrum van de verdediging. Hij zou dan als inschuivende verdediger gebruikt kunnen worden. Janssen, De Jong en Eriksen vullen dan het middenveld in. Dat is aanvallend en Janssen staat dan weer op de positie van controlerende middenvelder maar dan anders ingevuld.

Van der Wiel zal waarschijnlijk vertrekken en Van Rhijn zal zijn vervanger worden. De Boer heeft dan twee backs Blind en Van Rhijn die eigenlijk centrale verdedigers zijn. Lees voor deze tactiek het stuk van “De Boer wil met Narsingh terug naar Ajax’95”. Een 3-4-3 tactiek met twee authentieke vleugelspelers met Boerrigter en Lukoki.

Hoe vind jij dat De Boer het moet invullen op het middenveld?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.