Chiellini: de zwakste schakel van Italië

dinsdag, juli 3, 2012 @ 02:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

In de wedstrijd tegen Duitsland moest Prandelli uit nood een beroep doen op Chiellini als linksback. Dat was voor Prandelli rede genoeg om hem tegen Spanje weer op te stellen. Verstandig?

Chiellini is normaal gesproken centrale verdediger bij Juventus. Logisch gezien zijn lengte van 1 meter en 86 centimeter. Hij is kopsterk, linksbenig en staat al vanaf zijn 21ste in de basis bij Juventus.

Prandelli moest hem als linksback gebruiken omdat beide rechtsbacks Maggio en Abate geschorst/geblesseerd waren tegen Duitsland. Daardoor verhuisde Balzaretti naar de rechterkant en ging Chiellini de linksback positie invullen. Chiellini had het tegen Duitsland makkelijk, hij had geen directe tegenstander op de rechterkant. Hij kon zo gemakkelijk knijpen en als soort van centrale verdediger spelen. Wanneer Boateng dan op kwam, ving hij die op maar werd dan ook niet getest.

In de 20 minuten die hij speelde tegen Spanje was dat wel anders. De eerste kans voor Spanje is voor Xavi na eenvoudig Chiellini te hebben uitgespeeld door een één-tweetje.


Chiellini stapt in op de tussen de linies spelende Xavi

Wanneer Xavi bovenstaande bal gewoon rustig had kunnen aannemen, had hij niets gevaarlijks kunnen uitrichten. Nu stapt Chiellini fel uit zijn positie om Xavi zo snel mogelijk de bal te kunnen afnemen. Spanje dat bekend staat om zijn korte combinaties maakt hier optimaal gebruik van.


Chiellini die wordt uitgespeeld met een simpel één-tweetje

Chiellini heeft geluk dat De Rossi het gevaar in ziet en snel naar binnen knijpt. Daardoor moet Xavi direct schieten wanneer hij de bal van Fabregas terug ontvangt. Gelukkig voor Chiellini schiet hij rakelings over.

Even later is het wel raak, Iniësta bedient Fabregas met een steekbal en dan is direct duidelijk dat Chiellini niet de meest wendbare en snelle speler is.


Chiellini ziet Fabregas starten en start vrijwel gelijk

Natuurlijk Chiellini is wat langzamer als Fabregas, die trouwens ook niet de snelste is. Fabregas is eerder bij de bal en dan is het belangrijk om als verdediger er voor te zorgen dat een kans voorkomen wordt.


Chiellini maakt een grote stap op het moment dat Fabregas bij de bal is

Chiellini denkt dat Fabregas de bal gaat voorzetten of misschien wel gaat schieten. Als Chiellini goed had opgelet waren ze de enige die het strafschopgebied in gingen en dat een voorzet dus niet mogelijk was. Om uit deze hoek te schieten was ook moeilijk. Fabregas kennende zal hij proberen zijn tegenstander uit te spelen om voor het doel een medespeler te zoeken. Dat gebeurt ook, door de grote stap van Chiellini kan Fabregas hem passeren en Silva in staat stellen om te scoren. 0-1.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.