Doelpuntanalyse: Nederland – Duitsland 0-1

donderdag, juni 14, 2012 @ 09:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Gelukkig zijn wij Nederlanders nuchter en weten we dat Duitsland gister terecht gewonnen heeft. Tijd om te analyseren hoe de doelpunten van Duitsland tot stand kwamen.

Het eerste doelpunt van Gomez viel halverwege de eerste helft en was een domper voor het Nederlands elftal dat de eerste 20 minuten best redelijk speelde.


Duitsland opbouwend over rechts, Nederland staat nog goed opgesteld

Boateng gaat over Müller heen, Affelay ziet het gebeuren en coacht Willems dat hij mee moet met Boateng. Zo kan hij Müller opvangen, echter Willems is te laat met kort zitten op Müller waardoor Affelay voor de zekerheid moet mee lopen met Boateng.


Müller komt vrij door dat Affelay en Willems niet goed communiceren, Van Bommel geeft Khedira over aan Mathijssen

Nederland is goed gekanteld, het is op zich geen probleem dat Schweinsteiger zo vrij staat. Als Schweinsteiger namelijk aangespeeld wordt in bovenstaande positie is hij nog 35 meter van het doel van Nederland verwijderd. Ook Van Bommel kan weer wat terug naar rechts schuiven om hem op te vangen. Sneijder staat precies in de lijn van de bal naar Schweinsteiger, hij moet ook zien dat Nederland even in de problemen zit verdedigend. Hij moet dan voor zekerheid kiezen door een paar meter naar achter te lopen zodat Duitsland de bal er uit moet halen naar een centrale verdediger of een controlerende Schweinsteiger.

Door dat Sneijder niet die paar meter extra maakt en Van Bommel voor de zekerheid blijft staan om de doorkomende Müller eventueel op te vangen. Ziet Schweinsteiger de ruimte om door te schuiven als linkermiddenvelder.


Schweinsteiger duikt de ruimte in die is ontstaan op links


Handelingssnelheid Schweinsteiger is zo hoog dat Mathijssen niet meer voldoende kan knijpen

De aanname met links en de pass met rechts is zo snel dat Mathijssen die Khedira op rechts van Van Bommel moest overnemen niet meer kan aansluiten in het centrum. Heitinga voelt dat niet aan en schuift al snel naar rechts om eventueel een schot van Schweinsteiger te kunnen blokken of Van der Wiel rugdekking te geven wanneer Schweinsteiger opent op Podolski.

Het is van grote klasse om direct wanneer een gaatje valt centraal in de verdediging en op het middenveld om daar direct van te profiteren. Het gaatje van Nederland is ook zo groot dat ze geen kans meer hebben om het te corrigeren waardoor Gomez rustig een hoek kan uitkiezen na een sublieme aanname.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.