Voorbeschouwing: verdediging Duitsland

dinsdag, juni 12, 2012 @ 07:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Morgen neemt het Nederlands elftal het op tegen Duitsland, wij analyseren de aanvallende mogelijkheden voor Oranje tegen Duitsland.

De verdediging van Duitsland wordt gevormd van links naar rechts door Lahm, Badstuber, Hummels en Boateng. Daarvoor is er een blok van 2 middenvelders met Khedira en Schweinsteiger. Wij analyseren hoe zij tegen Portugal presteerde en waar er kansen liggen om van te profiteren.

Boateng

De zwakste speler in de verdediging van Duitsland is Boateng. Tegen Portugal analyseerde we de volgende beelden.


Boateng loopt veel achteruit in de 1 tegen 1 duels

Boateng heeft het hele seizoen centraal in de verdediging gespeeld bij Bayern Munchen. Als rechtsback krijg je vaak buitenspelers op snelheid tegen over je die binnen door of buiten om willen. Boateng is geen speler die het moet hebben van zijn bewegelijkheid waardoor hij voor de zekerheid maar achteruit gaat lopen. Dat geeft de buitenspeler van Nederland de kans om te dreigen en de tijd om een medespeler voor het doel uit te zoeken.

De middenvelders

Het middenveld blok van Duitsland is niet geselecteerd op hun verdedigende kwaliteiten maar op hun spelmakende kwaliteiten. Schweinsteiger is met zijn passing en leiderschapskwaliteiten de bepaler van het Duitse elftal. Khedira is de meeste controlerende van de twee middenvelders, maar ook hij zoekt regelmatig de diepte en komt nog wel eens verrassend voor het doel als aansluiting bij Gomez/Klose.

Die aanvallende instelling zorgt er ook voor dat er ruimte ontstaat tussen middenveld en verdediging. Als je snel omschakelt en tussen die linies weet te spelen kan je profiteren. Dit deed Portugal veel te kort maar wij verwachten dat Sneijder hier meer van zal profiteren. Maar ook de naar binnentrekkende aanvaller kan hier van profiteren wanneer Sneijder met hem switcht. Als bijvoorbeeld Affelay over het middenveld van Duitsland heen gaat kan die wel eens gaan profiteren.


Middenvelder van Portugal die over Khedira heen gaat

Er liggen dus zeker kansen voor Nederland tegen Duitsland. De Duitsers hebben vertrouwen en durven dan ook om 1 tegen 1 te spelen waardoor Sneijder opgepakt zal worden door een centrale verdediger. Als je dan goed weet te profiteren van de ruimte die ontstaat door het uitstappen kan je kansen creëren. Die situatie past goed bij het profiel van Van Persie, die met een beetje ruimte in staat is om zich vrij te spelen. Hummels ziet er al tegen op, 2x tegen van Persie gespeeld dit seizoen, hij scoorde 3x.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.