Analyse Duitsland: Gomez vs Klose

dinsdag, juni 12, 2012 @ 06:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het komt Nederland helemaal niet slecht uit dat Gomez speelt in plaats van Klose. Wij analyseren de verschillen in de kwaliteiten van de twee spitsen.

Gomez krijgt op dit moment de voorkeur van bondscoach Joachim Low. Gomez spelend voor Bayern Munchen heeft een goed seizoen achter de rug. In de Bundesliga eindigde hij achter Klaas-Jan Huntelaar op de topscorerslijst, in de Champions League eindigde hij met 12 doelpunten ook als 2de achter Messi.

Klose verhuisde dit seizoen naar Lazio Roma. Door blessures kwam hij maar 24 wedstrijden in actie voor de Italianen. In die 24 wedstrijden wist hij wel 16 keer te scoren. Hij staat tweede op de lijst van WK-doelpuntenmakers allertijden achter Ronaldo.

Löw heeft eigenlijk in alle belangrijke wedstrijden wanneer hij moest kiezen, gekozen voor Klose. Afgelopen zaterdag deed hij dat niet maar het schijnt dat Klose niet helemaal fit was zaterdag. Op de persconferentie gaf Löw ook aan dat hij niet helemaal zeker was wie hij in de spits tegen Oranje zou zetten. Rede genoeg om de kwaliteiten van beide spelers eens te analyseren.

Gomez

Een speler die vooral scoort uit voorzetten vanaf de zijkant. Is groot, sterk, redelijk snel en slim waardoor hij verdedigers vaak net te snel af is.


Gomez in de spits tegen Portugal

In de punt van de aanval is hij wel eens aanspeelbaar maar hij probeert zich meestal afzijdig te houden. Wachtend op het moment dat hij kan toeslaan door dat hij door middel van een voorzet wordt gezocht(zie doelpunt tegen Portugal) of dat iemand schiet en dat hij de rebound kan pakken. Verder is hij in de wedstrijd onzichtbaar en lijkt daarmee eigenlijk veel op Huntelaar als type spits, iets wat hem in Duitsland verweten werd tegen Portugal.

Klose

In Nederland wordt vaak gedacht dat Klose een zelfde soort type spits is maar het tegendeel is waar. Klose is definitief doorgebroken bij Kaiserslautern in een 4-4-2 systeem. Later bij Bayern Munchen werd hij spits in het 4-3-3 systeem en had hij het moeilijker en was hij nooit helemaal zeker van een basisplaats met ook Toni in de selectie. Dat maakt hem een ander soort spits dan Gomez.


Klose trekt regelmatig weg uit het centrum om dan hangend op links of rechts te spelen

In bovenstaand moment zie je dat hij regelmatig zijn positie in de spits verlaat om zo de verdediging te verrassen. Klose is dan ook nog eens zo goed dat hij precies weet wanneer hij van zijn eigen gemaakte ruimte kan profiteren. Hij is aan de bal beter dan Gomez waardoor hij ook aan de zijkant makkelijk een tegenstander kan passeren.

De vraag is natuurlijk wie gaat er spelen tegen Nederland? Wij denken dat hij zo maar eens gaat verrassen tegen Nederland door Klose op te stellen ondanks het doelpunt van Gomez in de eerste wedstrijd. Nederland heeft in de oefenwedstrijd in november laten zien dat het niet goed kan omgaan met veel bewegende aanvallers bij de tegenstander. Met Müller en Özil heeft Duitsland twee spelers die kunnen profiteren van de door Klose aangeboden ruimte. In de wedstrijd tegen Portugal zag je ook dat deze spelers niet helemaal uit de verf kwamen omdat ze minder van positie wisselden.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.