Doelpuntanalyse: Nederland – Denemarken 0-1

zondag, juni 10, 2012 @ 11:06 AM
posted by VoetbalAnalyses

Om beter te worden moet je de fouten analyseren. Sommigen zullen het nog niet willen zien maar wij zullen toch een analyse geven van het doelpunt van Krohn-Dehli.

Denemarken verovert de bal op het middenveld en uiteindelijk krijgt centrale verdediger Agger de bal die direct de vrijstaande opkomende Poulsen in speelt. Die moet worden opgevangen door De Jong omdat Robben niet mee terug zakt(dat kwam door de duels op het middenveld, hij probeerde daar op te anticiperen door diepte te gaan zoeken).


Poulsen komt op over links en wordt opgevangen door De Jong

Door dat Rommedahl is overgekomen naar de linkerkant, is er sprake van een 3 tegen 3 situatie. Nederland staat goed in bovenstaand moment, Poulsen kan niet echt de bal kwijt en besluit daarom langs de lijn verder te dribbelen tot hij voor kan geven/aangevallen wordt of iemand vrij komt.

De vrije verdediger van Oranje is in dit moment Van Bommel, hij staat nog op links en zou naar binnen moeten knijpen om het gat dicht te lopen tussen Heitinga en Vlaar. Nu staat hij bij Willems en staat Nederland dus eigenlijk 1 op 1, dat is dus het moment voor Denemarken om wat te gaan proberen.


Poulsen mag door lopen tot dat hij besluit een voorzet te gaan geven

Het is niet gek dat Poulsen probeert blind voor te geven omdat Bendtner 1 op 1 staat met Vlaar en er niemand in een cirkel van 10 meter te vinden is. Mocht Bendtner daar kunnen aannemen kan hij proberen te draaien en uit te halen. Van der Wiel blokt de bal en die komt gelukkig bij Krohn-Dehli.

Stel dat Poulsen overzicht had gehouden en Van der Wiel was één moment later uitgestapt dan had hij Krohn-Dehli dan ook kunnen in passen. De Jong houdt de ballijn naar Krohn-Dehli niet dicht en met die positie waant hij zich eigenlijk rechtsbuiten want hij let dus alleen op de linksachter van Denemarken(de linksachter die het heeft overgenomen van Poulsen, Rommedahl).

Van Bommel is nog steeds niet geknepen waardoor er ruimte is ontstaan op de rand van de 16 aan de kant van de bal. Dat zou nooit mogen gebeuren want als de bal naar Bendtner zou zijn gegaan en die wordt verdedigd dan beland de bal vaak in die ruimte. Uiteindelijk komt de bal dus sneller in die ruimte dan verwacht en heeft Krohn Dehli daardoor de tijd om aan te leggen voor een schot.


Krohn-Dehli als hij de bal in de verre hoek zou willen plaatsen

Belangrijk is hoe te anticiperen op het moment dat Krohn-Dehli de bal daar krijgt op de 16 meter. Van Bommel ziet dat hij te laat is en probeert er nog alles aan te doen om zich er voor te gooien. Heitinga doet precies hetzelfde maar had dat juist niet moeten doen. Als je bovenstaand moment ziet dan is het onmogelijk voor Krohn-Dehli door de 3 spelers voor hem heen te schieten. Vlaar is nadat de bal is afgeketst naar de 16 meter, direct aangesloten om zo de ruimtes klein te houden en daardoor ontstaat er eigenlijk een muur voor Krohn Dehli.

Heitinga is zich niet bewust van deze situatie en denkt dan ook dat Krohn-Dehli zeker gaat schieten. Krohn-Dehli maakt een uitstekende lichaamsbeweging, rolt de bal af naar zijn linkerbeen en komt vrij voor Stekelenburg en scoort. De enige kans die we hebben weggegeven en hij hangt.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.