Wat ging er fout bij Polen tegen 10 man?

zaterdag, juni 9, 2012 @ 12:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Gastland Polen was de eerste helft de baas tegen Griekenland, maar na de uitsluiting van Sokratis kwam het in moeilijkheden. Wij analyseren hoe dat kon gebeuren.

Polen twijfelde hoe te gaan spelen tegen 10 man met een 1-0 voorsprong. Ze kozen ervoor om te gaan in zakken en dat is risicovol tegen 10 man want dan mag de ploeg met 10 man het tempo bepalen. Het tempo zal dus niet zo hoog zijn dat je 10 man kapot kan spelen. Ook door 10 man te laten komen, kan er door middel van de lange bal de gelukkige situatie ontstaan dat de 10 man kan scoren.


3 man van Polen zijn de vrije man verdedigend en durven niet vooruit te stappen

De voorste moet verder vooruit spelen om zo de spelverdeler van Griekenland uit zijn spel te halen. Als die in ieder geval wordt vastgezet zal één van de achterhoede spelers van Griekenland het spel moeten gaan maken.


Doorschuiven middenvelder wordt niet gecommuniceerd

In bovenstaand moment zie je de linkshalf door stappen op de vrije opkomende verdediger van Griekenland. Hij gaat zijn man los laten die daardoor weer vrij komt. De vrije middenvelder van het vorige plaatje moet daarom doordekken op de blauw omcirkelde man. Beter hadden ze dat andersom kunnen doen omdat de verdediging duidelijk ziet wat er gebeurt, nu schuiven ze door maar niet strak genoeg.


De vrije verdediger schuift door naar het middenveld

Alle verdedigers staan nu 1 op 1 en dan breekt er ook nog een back door aan de linkerkant. Een overtal situatie voor Griekenland terwijl 10 seconden geleden er nog 3 extra vrije verdedigers/middenvelders zijn.


Vrijheid in de 16 meter en een vrije aanvaller van Griekenland(Salpingidis, doelpuntenmaker)

De centrale verdediger van Polen(Perquis) gaat rugdekking geven bij zijn linksbuiten(op dat moment linksback). Hierdoor laat hij zijn tegenstander los en omdat er geen vrije verdediger meer over is, komt hij vrij voor het doel. Met geluk kan hij de vrijliggende bal binnen schieten en het scorebord op 1-1 zetten. De centrale verdediger had veel langer moeten wachten met uitstappen tot hij zeker wist dat een middenvelder die te laat zijn, zijn tegenstander had kunnen overnemen.

Bij de rode kaart voor Sczesny is er ook sprake van totale desorganisatie bij de Polen.


Roze omcirkeld: twee linksbacks? Oranje omcirkeld: het middenveld? Veelste veel uit elkaar. Lichtblauw omcirkeld: overtal op het middenveld voor Griekenland met 10 man.

Griekenland mag de bal simpel rond spelen en het moment zoeken om ten aanval te gaan. Op het juiste moment wordt de bal achter de verdediging van Polen neergelegd, die overal achteruit loopt maar de verdediging wel vooruit loopt? Salpingidis wordt zo in stelling gebracht en Sczesny legt hem ongelukkig neer en krijgt rood. Weg 11 tegen 10 situatie, misschien maar beter ook voor de Polen want er leek meer kans op verlies met 11 tegen 10 dan met 10 tegen 10.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.