De Boer wil met Narsingh naar tactiek Ajax’95

donderdag, mei 17, 2012 @ 06:05 PM
posted by VoetbalAnalyses

Luciano Narsingh is een belangrijk transferdoelwit van Ajax deze zomer. De Boer ziet in hem de speler die het probleem op de rechtervleugel moet gaan oplossen.

Wij zijn nog niet helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Narsingh, Ajax zal nog moeten werken aan zijn spel in de kleine ruimte. Bij SC Heerenveen krijgt hij toch meer ruimte en dan is hij het gevaarlijkst. Maar De Boer weet wat hij wil en Narsingh moet daar deel van uit maken. De Boer ziet in Narsingh de nieuwe Finidi, een speler met snelheid die zijn tegenstander buitenom kan passeren.

De Boer en wellicht ook Cruijff, hebben het Ajax van 1995 voor ogen. Hoe zag de tactiek van Ajax’95 eruit? Het speelde in een 4-3-3 opstelling en de nadruk lag voornamelijk op het positiespel. Opstelling: Van der Sar: Reiziger, Blind, Rijkaard, De Boer: Davids, De Boer, Litmanen: Finidi, Kluivert, Overmars. De kwaliteit van dit elftal? De doorschuivende centrale verdediger, de behoudende backs en de buitenspelers.

De doorschuivende centrale verdediger

Met de doorschuivende centrale verdediger creëer je een man extra op het middenveld. Hierdoor heb je altijd een vrije man op het middenveld en kan je makkelijk het positiespel spelen.


Roze omcirkelt zijn Reiziger en Blind, blauw omcirkelt de doorschuivende Rijkaard

Het is De Boer gelukt om Vertonghen de tweede seizoenshelft zo ver te krijgen om vaker door te schuiven naar het middenveld. Dat zorgde er voor dat tegenstanders van Ajax weer ouderwets onder druk kwamen te staan. Volgend jaar waarschijnlijk zonder Vertonghen, het is nu aan De Boer om een centrale verdediger te zoeken die ook de mogelijkheden heeft om in te schuiven naar het middenveld. Daarom heeft De Boer Chivu en Moisander op het oog omdat zij naast verdedigen ook inschuivende kwaliteiten hebben.

De behoudende backs

Wanneer de centrale verdediger doorschuift naar het middenveld is het van belang dat de backs niet ook nog gaan aanvallen om zo evenwicht in het elftal te behouden. Daar had Van Gaal in 1995 met De Boer en Reiziger twee goede spelers voor, met Blind/Boilesen en Van Rhijn heeft De Boer die spelers al klaargestoomd. De Boer zal dan ook zeker een vertrek van Van der Wiel niet uit de weg staan. Van der Wiel is namelijk een back met voornamelijk aanvallende kwaliteiten.

De buitenspelers

Hierboven zie je Overmars als linksbuiten aan het werk. Hij is wat uitgezakt om daar aanspeelbaar te zijn. Het voordeel van het uitzakken is dat wanneer hij de bal krijgt, hij snelheid kan maken om zijn verdediger op te zoeken. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat buitenspelers op dezelfde lijn gaan staan als de spits waardoor de aanvaller constant de back in zijn nek heeft hijgen. Als je iets uitzakt dan moet de back gaan kiezen om kort te zitten of ruimte te laten. Wanneer hij kort gaat zitten ontstaat er ruimte achter de verdediging en geven de backs de buitenspeler de ruimte kan hij op snelheid komen en makkelijker passeren.

Als De Boer Narsingh weet te halen is zijn plaatje compleet, aan de linkerkant heeft hij Boerrigter al. Zo kan De Boer beginnen met smeden van het Ajax van 1995.

Be Sociable, Share!

  5 Responses to “De Boer wil met Narsingh naar tactiek Ajax’95”

  1. Eyes Only schreef:

   Wat is het voordeel om te kiezen voor een doorschuivende centrale verdediger boven (1 of 2) aanvallende backs

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Het voordeel van een doorschuivende verdediger is dat je een extra centrale speler hebt. Een spits zal moeten gaan kiezen of hij mee gaat verdedigen of blijft staan. Blijft hij staan dan heb je in een duel 4-3-3 vs 4-3-3 een extra speler op het middenveld omdat je eigenlijk 3-4-3 speelt.

    Als je als Cruijff gaat redeneren staat een back het verst van de tegenstander doel af en is dus eigenlijk het minst gevaarlijkst. Omdat hij zal aanvallen over de zijlijn vinden tegenstanders het niet erg als hij vrij staat, wanneer hij aangespeeld wordt kan de tegenstander simpel kantelen en is het gevaar opgelost. Een overtal op het middenveld kan niet verdedigd worden door te kantelen. Een overtal op het middenveld kan verdedigd worden door de linies dicht op elkaar te houden(zie Chelsea tegen FC Barcelona). Tuurlijk verlies je dan wel eens een keer net als Barcelona doet maar gemiddeld zal je meer kansen krijgen per wedstrijd dan je tegenstander.

  2. Vandefilm schreef:

   Als je 4-3-3 met de punt naar achteren speelt heb je ook een centrale man, namelijk de controleur. Als je dan een back laat opkomen en die de plek van de buitenspeler laat innemen en de buitenspeler gaat naar binnen speel je ook tijdelijk 3-4-3 of zelfs 3-3-4. Barcelona heeft de afgelopen jaren zo gevoetbald.

   Het ‘voordeel’ van een doorschuivende centrale man is er dus niet ten opzichte van een doorschuivende back.

   Het nadeel van een doorschuivende centrale verdediger is dat je achterin met drie man centraal komt te spelen. Hierdoor krijg je tussen die drie man ruimte waar de tegenstander in de counter van kan profiteren. Schuif je een back door dan geef je die ruimte aan de zijkant weg en dat is minder gevaarlijk. Zeker als de buitenspeler van de tegenpartij de opkomende back verdedigd.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Vandefilm, er is zeker wel een voordeel van een doorschuivende centrale man, namelijk een extra speler centraal. Het leidt tot een vrije man op het middenveld als de tegenstander niet 1 op 1 durft te spelen. Als een back doorschuift creëer je dat overtal niet omdat de buitenspeler vaak mee verdedigd. De naar binnengekomen buitenspeler zal of nog door de back worden verdedigd of in de zone opgevangen worden.

    Tuurlijk is er een nadeel aan die doorschuivende centrale man dat het achterin 1 op 1 staat en er meer ruimte zal zijn voor de aanvallers. Echter wanneer de doorschuivende centrale verdediger en de controlerende middenvelder goed staan kunnen ze die ruimte makkelijk compenseren.

    We zullen binnenkort een artikel over de verschillen schrijven. Het klopt dat Barcelona de laatste jaren met de doorschuivende back heeft gevoetbald. Echter schoven die vervolgens ook zo dat ze eigenlijk een centrale doorschuivende speler hadden. Achterin Puyol, Pique, Abidal, doorschuivend Busquets, controlerend Xavi, aanvallende middenvelders Fabregas, Iniesta, Alves rechtsbuiten, Messi in de spits en Tello linksbuiten.

  3. Vandefilm schreef:

   En als je centrale verdediger doorschuift loopt de spits van de tegenstander niet mee?
   Bovendien spelen de meeste teams een soort van 4-5-1 dus die ‘buitenspelers’ komen ver naar binnen waardoor je helemaal geen man-meer centraal op het middenveld hebt.

   Als mijn buitenspeler naar binnen gaat en de back gaat met hem mee ligt de buitenkant helemaal open voor de opgekomen back (alves – blind). Vangen ze het op in de zone dan staat het centraal achterin bij hun 1 tegen 1. Dat doet geen enkele tegenstander en dus ligt het vaak helemaal open aan de zijkant.

   Barcelona heeft dit seizoen inderdaad veel 3-4-3 gespeeld en niet geheel ontoevallig ging dat niet zo goed. Helemaal aan het eind van het seizoen zijn weer teruggeschakeld naar 4-3-3 en hebben ze daarmee onder andere de bekerfinale gewonnen.
   De afgelopen jaren speelde barca met Alves, pique, puyol, abidal als verdedigers, busquets, xavi en iniesta als halven en villa, messi en pedro als aanvallers.
   Wanneer ze 3-4-3 speelden speelde sanchez vaak in de spits en messi er achter en tello heeft maar een paar wedstrijden gespeeld.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.