De mogelijke opvolgers van Vertonghen

donderdag, mei 3, 2012 @ 03:05 PM
posted by VoetbalAnalyses

Jan Vertonghen zal na dit jaar bij Ajax vertrekken, wij gaan alvast speculeren over zijn opvolger. Wat zijn de mogelijkheden voor Ajax in de Eredivisie en wie zijn haalbaar?

Frank de Boer kennende zal hij geen gevestigde speler uit het buitenland halen die nog geen relatie heeft met Ajax. Binnen de opleiding is er nog geen speler die Vertonghen direct kan vervangen, dat komt onder andere omdat Alderweireld nog niet de leiderscapaciteiten heeft ontwikkelt om de verdediging te leiden. Het is dus van belang dat als er een speler komt, die direct er staat en presteert.

Waar De Boer ook nog toe in staat is, is om Boilesen of Blind in het centrum te posteren. Beide spelers hebben de kwaliteiten en nu ook de ervaring om in het eerste van Ajax te voetballen. Uiteraard moet er nog een centrale verdediger bij omdat ook Ooijer stopt. De huidige bezetting voor volgend jaar: Alderweireld(rechts), Van Rhijn(rechts), Blind(links), Boilesen(links), echter zullen 2 van de 4 spelers zeer waarschijnlijk ook als back gebruikt gaan worden. Wellicht zal Ajax er wel 2 halen om 1 van de 2 op te leiden voor het seizoen erop.

We gaan eerst in de Eredivisie kijken wat daar op dat moment loopt:

Van Dijk(FC Groningen): rechtsbenige centrale verdediger, groot en sterk en ook voetballend uitstekend. Echter weinig ervaring, Ajax zal hem als potentiële vervanger zien van Alderweireld.

Viergever(AZ): goede linksbenige centrale verdediger, beetje ervaring en vooral voetballend uitstekend, verdedigend zou hij nog veel van De Boer kunnen leren. Heeft echter nog een contract tot de zomer van 2014, hij zal deze zomer meer dan 5 miljoen moeten kosten.

Moisander(AZ): ook een linksbenige centrale verdediger, nog maar een eenjarig contract en redelijk veel ervaring. Ook in het Finse elftal basisspeler, kan er direct staan, leidinggevende kwaliteiten echter in de lucht wellicht niet sterk genoeg. Echter als Ajax druk vooruit geeft zal hij weinig kopduels in eigen 16 meter aan te hoeven.

Nuytinck(NEC): een linksbenige jonge verdediger en ook aanvoerder van Jong Oranje. Twijfelachtig of hij de ontwikkeling door zou kunnen maken om ook echt aan de Europese top te kunnen komen. Heeft veel (onnodige) overtredingen nodig eigenlijk beter nog een seizoen wachten en kijken hoe hij zich ontwikkelt bij NEC.

Gouweleeuw(Heerenveen): een rechtsbenige centrale verdediger, die uitstekend kan voetballen. Verdedigend laat hij nog wel wat steekjes vallen maar daar is zeker nog aan te werken. Als je onthoud dat hij pas 20 jaar is en nu al opbouwend één van de betere verdedigers is van de Eredivisie. Hij zal deze zomer nog niet door Ajax gehaald kunnen worden, volgend jaar heeft hij nog maar één jaar contract en is het een zeer aantrekkelijke speler om te halen.

Het lijkt er toch op dat Moisander de beste kandidaat voor volgend jaar is om er direct te staan. Of De Boer moet kunnen verrassen met spelers als Chivu of Mathijssen, dan zou Ajax volgend jaar wellicht ook een rol in de Champions League kunnen spelen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.