We misten de backs van FC Barcelona

donderdag, april 19, 2012 @ 12:04 PM
posted by VoetbalAnalyses

FC Barcelona verloor gister met 1-0 van Chelsea in de halve finale van de Champions League. Wij analyseerde waar de mogelijkheden lagen voor FC Barcelona.

Wat ons verbaasde was dat FC Barcelona speelde in een 4-3-3 systeem met een teruggetrokken spits(Messi). Niet het 4-3-3 systeem was verrassend maar de taak van de buitenspelers, Iniesta en Sanchez hadden de taak om het veld breed te houden. Sanchez deed dit tot zijn wissel en Iniesta zeker de eerste 45 minuten. Zonde want daar lagen de kansen voor FC Barcelona om Chelsea pijn te doen. Het kwam niet alleen het spel van Sanchez en Iniesta niet ten goede maar ook dat van Alves en Adriano.

Het bovenstaande moment is een van de weinige momenten van Sanchez in de eerste helft dat hij naar binnen trok. Chelsea verdedigde in de zonedekking, Cole verwachtte dus dat Terry Sanchez zou overnemen. Echter omdat hij op Messi uitstapte ontstond er ruimte voor Sanchez. Dit is één van de weinige momenten dat Chelsea verdedigde met ruimte in de rug. De rest van de wedstrijd lieten ze zich terugzakken tot een paar meter voor de 16 meter. Daardoor werden de ruimtes klein en kon Barcelona maar weinig kansen creëren.

Door dat Chelsea met 9 man verdedigde, 4 verdedigers en 5 middenvelders was er weinig ruimte in het centrum van het veld. De ruimte lag aan de zijkant, echter voorzetten tegen Chelsea heeft weinig zin en daarom koos Barcelona er voor om toch door het centrum te gaan. Toch kon er door gebruik te maken van de ruimte aan de zijkant in het centrum ruimte gecreëerd worden.

In bovenstaand moment wordt de ruimtes in de zoneverdediging van Chelsea optimaal benut. Sanchez is in plaats van het veld breed te houden naar binnen gekomen. Hij maakt daardoor ruimte voor Alves om op te komen over de flank. Cole moet kiezen, houdt hij de zone aan de linkerflank of trekt hij met Sanchez mee naar binnen. Hij kiest voor het eerste en daarmee komt Sanchez vrij aan de bal. De linker centrale verdediger(Terry) moet nu gaan uitstappen op Sanchez.

Sanchez tikt opzij op de vrijstaande uitgezakte spits(Fabregas). Die kan daar vrij aannemen omdat als een centrale verdediger daar ook nog was uitgestapt lag het hele centrum open. Toch moet Cahill(rechter centrale verdediger) uit gaan stappen op Fabregas. Door dat beide centrale verdedigers uitstappen kan Sanchez door het centrum doorbreken en heffen de backs buitenspel op. Door dat Cahill uitstapt komt ook Messi ook nog vrij als diepgaande middenvelder.

Normaal gesproken speelt FC Barcelona dit spelletje constant, wellicht was dit een iets meer behouden tactiek omdat het een uitwedstrijd was. De kracht van Dani Alves ligt voornamelijk in het aanvallen en zijn goede timing om op te komen. Nu was daar geen kans voor omdat Sanchez constant voor hem stond. Als Sanchez naar binnentrekt of daar als spits staat kan Alves gebruik maken van de ruimte die voor hem ligt. Waarschijnlijk zal Guardiola dit wel aanpassen in de thuiswedstrijd.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.