Djuricic bloeit op bij Heerenveen

donderdag, april 5, 2012 @ 10:04 AM
posted by VoetbalAnalyses

Filip Djuricic, ook wel Cruijff van de Balkan genoemd, heeft zich dit seizoen ontpopt als belangrijke schakel tussen de aanval en het middenveld van SC Heerenveen.

Het is moeilijk om als nummer 10 in het huidige voetbal op te vallen. In de meeste gevallen krijg je een directe tegenstander toegewezen die je overal over het veld volgt. Vaak is de nummer 10 de beste speler van het elftal maar een nummer 10 moet zich steeds vaker wegcijferen in het Nederlandse 4-3-3 systeem. Zoals ook beschreven in ‘het Eredivisie elftal van de eerste seizoenshelft’ vullen diverse clubs het dan ook in met een verschillend soort speler.

Blijf je als nummer 10 constant in je zone achter de spits voetballen, is er weinig ruimte voor andere middenvelders om aanvallend iets toe te voegen aan het elftal. Djuricic heeft het inzicht om met loopacties ruimte voor andere te creëren(moment 2) maar ook als hij aan de bal is(moment 1), weet hij exact hoe tegenstanders zich ten opzichte van hem bewegen. Wij zullen van beide momenten een voorbeeld geven in de wedstrijd FC Groningen – SC Heerenveen.

Moment 1, ruimte voor andere creërend aan de bal:

De meeste spelers kiezen er hiervoor om een simpele tikje opzij naar Elm. Hij is namelijk in dit moment de vrijstaande middenvelder van Heerenveen. Djuricic kiest er echter voor om vooruit te voetballen en zoekt Dost in de voeten.

Dost wordt aangespeeld, die heeft vervolgens twee mogelijkheden, kaatsen zodat Djuricic zelf door kan lopen of de bal vasthouden en de nog steeds vrijstaande Elm in spelen. Bij de laatste optie zou je zeggen dat Heerenveen daar niet verder mee kwam dan de beginsituatie, toch is de situatie in vergelijking met de beginsituatie gewijzigd.

Daarmee komen wij bij moment 2: het maken van een loopactie waardoor hij ruimte creëert voor anderen.

Omdat Djuricic vooruit speelt zijn er positiewisselingen bij Heerenveen waardoor spelers van FC Groningen moeten gaan kiezen. Neem de directe tegenstander van Dost die Djuricic ziet doorbewegen op volle snelheid en voelt dat er ruimte achter hem ontstaan is. Ook de directe tegenstander van Djuricic moet kiezen, als de verdediger van Dost Djuricic overneemt dan komt Dost vrij en moet hij die overnemen. Deze situatie zorgt ervoor dat verdedigers moeten kiezen waardoor er medespelers vrij worden gespeeld.

In deze laatste situatie hebben we het nog niet over Elm die nog steeds vrij is en steeds verder het middenveld op kan gaan. Wanneer Dost de bal vasthoud en terug legt op Elm heeft hij het overzicht en zal hij nog 30 a 35 meter van het doel verwijderd zijn. Wellicht is Djuricic of Dost door hun positiewisseling vrij gekomen en kan Elm één van de twee bedienen.

Djuricic is van grote waarde voor Heerenveen met zijn kwaliteiten. Hij moet zichzelf nog in grote wedstrijden bewijzen maar zoals tegen PSV is hij ook afhankelijk van zijn medespelers die gebruik moeten maken van zijn klasse.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.