Doelpuntanalyse: NAC – PSV 2-1

zondag, maart 11, 2012 @ 01:03 PM
posted by VoetbalAnalyses

We analyseren het tweede doelpunt van NAC tegen PSV gemaakt door Lurling. Hij loopt vanaf de middellijn door en kan na Bouma simpel te hebben uitgekapt, met links binnen schieten.

De aanval ziet er als volgt uit:

Het is 4 tegen 3 voor NAC met Strootman in de achtervolging op Lurling. Bouma zal Lurling moeten opvangen. Wij gaan analyseren waar de verkeerde keuzes gemaakt worden.

De eerste keuze die de verdediging moet maken bij deze aanval is tot waar ze NAC gaan opvangen.

Bouma laat hem tot 5 meter in het strafschopgebied komen en besluit dan niet meer verder achteruit te lopen. Lurling is dan echter al op volle snelheid en met wat simpele lichaamschijnbewegingen valt Bouma uiteindelijk achterover. Lurling heeft daardoor genoeg ruimte om de bal met zijn linker binnen te schieten.

Waar gaat het fout bij PSV?

Door dat Strootman vanaf de middenlijn denkt dat hij Lurling de bal nog kan ontfutselen kan Bouma niet uitstappen. Stapt Bouma uit zal Lurling worden gesandwiched tussen Bouma en Strootman. In dit moment had Strootman moeten zien dat Bouma hem had kunnen opvangen en had Strootman door te blijven lopen, Bouma weer van rugdekking kunnen voorzien.

De belangrijkste fout die werd gemaakt kwam van Marcelo. Als je hem analyseert in deze aanval dan vraag je je af wat voor verdedigersopleiding hij heeft gekregen. In deze situatie leek het namelijk als of hij zijn tegenstander overal op het veld volgt zelfs als die naar de wc zou gaan.

Bayram heeft de positie in de spits ingenomen en Kolk is naar links verhuist. Door deze positiewisseling is Marcelo verantwoordelijk voor Bayram geworden. Vervolgens doet Bayram iets wat Marcelo niet gewend is.

Bayram blijft namelijk staan, Marcelo moet dus gaan kiezen, blijf ik Bayram dekken of zorg ik dat het centrum van de verdediging dicht blijft en eventueel Bouma nog rugdekking geef. Marcelo kiest ervoor om uit te stappen en daardoor voor zijn verdediging komt te spelen om zo toch Bayram in de gaten te houden. Dit terwijl Toivonen(in bovenstaand plaatje) al terug is om Bayram te dekken(zie schaduw Bayram bij Toivonen).

Het gevolg van het uitstappen van Marcelo:

Het midden ligt helemaal open, Kolk duikt er in en Manolev moet gaan kiezen. Hij moet voor Kolk kiezen omdat die het gevaarlijkst is. Bij dit doelpunt komt Lurling uiteindelijk zo vrij dat hij zelf kan in schieten maar Boukhari en Kolk(1 a 2 meter) komen vrij voor het doel. De verdediging van PSV weet niet om te gaan met bewegende aanvallers.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.