Beloftes moeten naar de Eerste Divisie/Topklasse

dinsdag, januari 17, 2012 @ 04:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Wil Nederland ook in de toekomst nog iets betekenen op het wereldkampioenschap voetbal moet het zich verder doorontwikkelen op voetbal gebied.

Zoals Simon Kuperus schrijft in zijn boek ‘Dure spitsen scoren niet’: over 20 jaar maken we geen kans meer om het WK te winnen. Rede? De voetbal knowhow van Nederland en Europa wordt steeds sneller gedeeld met andere continenten. Het is daarom juist nu belangrijk om innovatief te zijn en het Nederlandse voetbal door te ontwikkelen. Een mogelijkheid is door beloftecompetities op te heffen en de teams toe te voegen aan de Eerste Divisie of Topklasse.

Dit zal de voetbalkwaliteiten van jonge spelers nog verder te doen laten stijgen, belofte-elftallen zullen onder meer weerstand komen te voetballen. Talenten hebben op 18/19 jaar een technische basis die goed genoeg is om mee te komen in de Topklasse of Eerste Divisie. Echter op tactisch, mentaal en fysiek gebied moeten ze nog bijgeschoold/bijgeschaafd worden. Laatstgenoemde is logisch, de beloftes spelen tegen oudere spelers die fysiek al op hun top zitten.

Tactisch moeten jeugdspelers nog veel leren, ieder jeugdteam van een betaald voetbal organisatie(BVO) wordt opgeleid in een 4-3-3 systeem. Daardoor weet eigenlijk iedere speler voor iedere wedstrijd tegen een andere BVO wat hij kan verwachten en wat er van hem verwacht wordt. Wanneer de beloftes 18/19 jaar oud zijn moeten ze tactisch verder onderlegd worden. Als ze in een competitie komen waar ze spelen tegen het vlaggenschip van een amateurclub of Eerste Divisie club komen te spelen, komen ze ook tegen 4-4-2 elftallen of teams te spelen die zich tactisch aanpassen. Dat vraagt aanpassingsvermogen en samenwerking met andere teamgenoten om tegenstanders te bespelen.

Stel dat Ajax 2 het in de competitie opneemt tegen Spakenburg, 18/19 jarige spelers van Ajax zullen het dan opnemen tegen een elftal wat voornamelijk bestaat uit oud-profs. Slimmigheidjes op het veld, maar ook rust en leiderschap dat oud-profs uitstralen kunnen beloftes snel van leren. Dat is wel een verschil met tegen andere beloftes voetballen die ook maar doen wat ze verteld wordt. Sommige voetballers moeten ook zelf leren denken wat er op het veld gebeurt en hoe hij daar op moet reageren.

En of dat tegenwoordig nog gebeurt vragen wij ons af. Laatst beschouwde Alderweireld het staande houden van Ligeon tussen de grote mannen en deed hij de uitspraak: ‘hij weet precies wat er van hem verwacht wordt, dat is er vanaf jongs af aan bij hem ingepeperd’. Op onverwachte tactische wijzigingen van de tegenstander is hij dus niet berekend en zal hij daar nog niet volwassen genoeg voor zijn.

Een goed voorbeeld van beloftes die in de competitie lager dan het vlaggenschip voetballen is Barcelona B. Die eindigen ieder jaar in de middenmoot en ieder jaar maken spelers de overstap van Barcelona B naar het eerste team van Barcelona.

Wat vindt jij er van als beloftes toegevoegd worden in de Eerste Divisie/Topklasse?

Be Sociable, Share!

  5 Responses to “Beloftes moeten naar de Eerste Divisie/Topklasse”

  1. Gijss schreef:

   Maar als alle belofte teams naar de eerste divisie gaan, hou je alsnog een belofte competitie.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Hoe ze dat moeten invoeren zou nog over nagedacht moeten worden. Mogelijkheid is bijvoorbeeld het linkerrijtje van de beloftecompetitie gaat naar de Eerste Divisie en het rechterrijtje naar de Topklasse. Daar moet natuurlijk over nagedacht worden en dat moet op de een of andere manier lukken want het is ook gelukt met de invoering van de Topklasse.

  2. Jan schreef:

   Niet realistisch de eerste divisie mag niet worden onderschat en de beloftenelftallen hebben daar geen kans. Daar komt bij dat de eerste divisie een competitie is met supporters en dergelijke en die hebben beloftenelftallen niet, het wegsturen van profclubs uit de eerste divisie is een enorme financiele klap voor die clubs. Het doet afbreuk aan de sfeer in de eerste divisie

   • VoetbalAnalyses schreef:

    We willen ook niet beweren dat de Jupiler League in één keer vervangen moet worden door de beloftencompetitie. Een mogelijk voorstel is bijvoorbeeld de beloftencompetitie tussen de Topklasse en de Jupiler League te plaatsen. Voor de Topklasse wellicht aantrekkelijk om te promoveren omdat er misschien minder strenge eisen zijn bij de Beloftencompetitie. Zo kan de Jupiler League, Beloftencompetitie en Topklasse met elkaar gemengd worden.

    Voor kleinere clubs in de Jupiler League zoals Veendam, zal het toch moeilijk worden als ‘Financial Fair Play’ doorgevoerd gaat worden door de FIFA. Ze staan nu nog overeind omdat de Graafschap De Leeuw overnam maar daar zal een einde aan komen.

  3. Jan schreef:

   Daar komt bovendien bij dat dit in feite al gebeurd he, maar dan in een wat leukere vorm:

   Almere City= Ajax2
   Dordrecht= ADO2
   Telstar=AZ2


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.