Doelpuntanalyse: Espanyol – Barcelona 0-1

donderdag, januari 12, 2012 @ 02:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Barcelona speelde afgelopen zondag gelijk tegen stadgenoot Espanyol. Wij analyseren de aanval van de 0-1 van Barcelona, waarin ze laten zien dat het niet noodzakelijk is om met een spits te spelen.

Barcelona speelt de laatste jaren vaak met Messi als hangende spits en Villa(nu Sanchez) en Pedro op de flanken. Echter dit jaar heeft Guardiola besloten om in een 3-5-2 systeem te gaan spelen. Daardoor is er geen plek meer voor 2 flankaanvallers, maar wel voor een extra middenvelder in de naam van Fabregas. Daardoor is het voor tegenstanders nog onvoorspelbaarder wie er in de spits opduikt, Iniesta, Fabregas, Messi of Sanchez? Bij de 0-1 tegen Espanyol werd weer duidelijk dat dit moeilijk te verdedigen is.

In bovenstaande aanval speelt Xavi Alves in op de rechterflank. Iniesta, Messi en Fabregas hangen achter de spits positie om op het moment dat Alves voor gaat geven, vrij te komen in en om de 16 meter. Het is voor Espanyol nog niet duidelijk wie echt de spits positie in gaat duiken waardoor de centrale verdedigers zone moeten gaan dekken(bij man op man dekken zou er een groot gat zijn in het centrum van de verdediging).

Net voor het moment dat Alves de bal voor gaat geven, kiezen Iniesta, Messi en Fabregas positie. Messi gaat naar de 1e paal, zijn tegenstander(een middenvelder) laat hem gedeeltelijk lopen omdat hij verwacht dat een centrale verdediger hem op zal pakken. Echter is er geen bij de 1e paal omdat de een rugdekking is gaan geven aan de zijkant en de ander zich met Iniesta bezig houdt. Door dat Messi dus redelijk vrij naar 1e paal loopt moet de centrale verdediger bij Iniesta kiezen en kiest de meest gevaarlijke in dit geval Messi.

Daardoor komt Iniesta vrij op de penaltystip, de bal komt alleen achter hem en daar reageert Fabregas sneller dan zijn tegenstander. Fabregas kopt strak de hoek in en scoort. Messi, Fabregas en Iniesta wisselen het diep gaan zo af dat het voor verdedigers moeilijk is om in te schatten. Het lijkt namelijk bij het eerste bovenstaande moment of Iniesta de diepste is en de spits positie zal gaan invullen maar in werkelijkheid werd het Messi.

Wil jij op de hoogte blijven van de Voetbalanalyses.nl artikelen? ‘Like’ ons op Facebook!


Of heb jij nog specifieke vragen over Barcelona of andere voetbalsituaties? Stuur een mail naar Info@Voetbalanalyses.nl!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.