Middenvelders Ajax hebben te weinig diepgang

maandag, december 19, 2011 @ 01:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax won gister met 4-0 van ADO Den Haag dat vanaf de 10e minuut al met 10 man moest spelen. Ajax speelde volgens De Boer Ajax onwaardig en speelde het publiek daarmee bijna in slaap. Een mogelijkheid voor Ajax om zich te verbeteren is op het middenveld.

De Boer speelt met Ajax met een middenveld met de punt naar achter, de onderliggende rede is een discussie wat hij heeft gevoerd met Cruijff(bron Voetbalzone/VI). Het voordeel zou zijn dat met de punt naar achter er twee aanvallende middenvelders zijn, die beide tussen de linies kunnen gaan spelen. Speel je met één aanvallende middenvelder kiezen tegenstanders er vaak voor om een vaste tegenstander tegenover die aanvallende middenvelder te zetten. Doe je dat bij twee aanvallende middenvelders dan zou je 2 middenvelders moeten opofferen wat resulteert dat je zelf niet meer aan voetballen toe komt.

De Boer heeft echter deze zomer Janssen aangetrokken als vervanger van Demy de Zeeuw. Janssen zou de positie van verdedigende middenvelder moeten gaan invullen en de diepgaande middenvelders moeten gaan voorzien van passes. Het werkte niet, ofwel in de Johan Cruijff schaal werkte het wel maar het bracht geen rendement. Daarna durfde Ajax niet meer te voetballen en kwam Enoh weer in beeld als verdedigende middenvelder. Janssen schoof naar de linkshalfpositie mede door de blessure van De Jong. Resultaat: Ajax speelt eigenlijk weer in een 4-3-3 systeem met Eriksen in de punt naar voren.


Hier zie je de diepe positie van Eriksen en de ingezakte Janssen tegen Olympique Lyon

Janssen blijft de bal ophalen centraal achterin en Enoh blijft in zijn zone en kan/mag/wil aanvallends niets brengen. Dat betekent dat een tegenstander alleen hoeft vrezen voor de 4 aanvallers die Ajax heeft opgesteld en Janssen 25 meter van het doel moet houden. Hebben die aanvallers een mindere dag, dan komt Ajax moeilijk tot scoren en zijn ze afhankelijke van dode spelsituaties wat vaak resulteert in puntverlies. Die mindere dag komt vaak voor omdat alle spelers voorin geen doelpuntenmakers zijn, vergelijk het met Real Madrid, die weten dat Benzema of Ronaldo vrijwel iedere wedstrijd van uit het niets kunnen scoren.

Het was tegen ADO Den Haag dan ook tegen 10 man een zakelijke wedstrijd, Janssen zocht in de 60e minuut voor de eerste keer de diepte en scoorde direct.

Wanneer De Jong weer fit is zal De Boer Janssen weer als verdelende verdedigende middenvelder willen gebruiken en weer in zijn 4-3-3 met de punt naar achter willen spelen. Wanneer je een goed positiespel speelt is dat toch het beste systeem voor Ajax.

Hoe schatten jullie de kansen van Vormer bij Feyenoord?

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “Middenvelders Ajax hebben te weinig diepgang”

  1. Vandefilm schreef:

   De middenvelders van ajax staan juist over het algemeen veel te diep. Ook janssen, die haalt bijna nooit een bal op, en als hij dat al doet is het 8 van de 10 keer balverlies.

   Ik kan met 1 situatie ook wel ‘bewijzen’ dat vertonghen eigenlijk een spits is.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    1 situatie is inderdaad misschien wat weinig, als ik meer situaties zou beschrijven wordt het stuk alleen niet meer leesbaar.

    Ik probeer een verschil te maken tussen diep staan en diep gaan. Het voordeel van twee aanvallende middenvelders is dat de tegenstander links en rechts van het centrale duo diepgang kan verwachten. Nu weten clubs dat eigenlijk alleen Eriksen voor diepgang kiest of de ruimte is echt zo groot dat zelfs Janssen durft.

    Het idee van Cruijff en De Boer is om met de punt naar achter te spelen op het middenveld zodat ze aanvallend minder voorspelbaar zijn(zoals PSV nu eigenlijk speelt). Eigenlijk past Janssen dus helemaal niet op die positie, het zal me dan ook niet verbazen als De Boer Janssen weer terug zet als verdelende verdedigende middenvelder.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.