Labyad eist belangrijke rol op bij PSV

maandag, december 19, 2011 @ 12:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Jermaine Lens werd als speler van PSV in februari 2011 nog geselecteerd voor het Nederlands elftal, nog geen jaar verder en hij is bankzitter bij PSV. Hij heeft de concurrentiestrijd verloren van Labyad, we analyseren hoe Labyad zijn positie bij PSV invult.

Labyad is van origine een aanvallende middenvelder, alleen met de concurrentie van Wijnaldum en Toivonen kan hij een plek centraal op het middenveld vergeten. Aan het begin van het seizoen mocht hij daar nog starten omdat Toivonen toen nog in de spits stond maar na het aantrekken van Matavz moest Rutten gaan kiezen tussen Labyad en Lens. Labyad raakte geblesseerd en daarbij dacht eigenlijk iedereen dat hij geen kans meer zou krijgen van Rutten.

Toch, mede door een vormdipje van Lens, kreeg Labyad na zijn herstel een kans op de rechtsbuiten. De resultaten: er werd makkelijk gewonnen van subtoppers Heerenveen en FC Groningen. Er werd wel verloren van Feyenoord en gelijk gespeeld tegen Vitesse en FC Twente. De rol van Labyad is groot, met 3 doelpunten en 6 assists en goede loopacties creërt PSV meer kansen. Wij analyseren zijn positie in het veld bij PSV want hij heeft een vrije rol gekregen aan de rechterkant.

In bovenstaand moment zie je een uitzakkende Labyad naar het middenveld, hierdoor creërt PSV een extra man op het middenveld in dit geval Toivonen. PSV kan daardoor rustig combineren op het middenveld, Heerenveen kan in dit geval geen centrale verdediger door sturen omdat Toivonen nog te ver van ze af is. Ook moet er gelet worden op de situatie van Breuer, hij moet de opkomende Manolev opvangen. In onderstaand moment analyseren we de situatie 5 seconden later.

Wijnaldum speelt Labyad in en kiest ervoor om diep te gaan, het resultaat is dat een middenvelder met Wijnaldum mee trekt en halverwege bedenkt dat Breuer hem moet opvangen. Manolev is namelijk teruggezakt en Breuer moet knijpen om zijn zone gedekt te houden. Door dat de middenvelder(in dit geval Elm) eerst mee trekt, is de ballijn naar Toivonen vrij gekomen en die wordt dan ook ingespeeld.

Door de vele beweging aan de rechterkant, met Manolev, Wijnaldum en Labyad is Breuer in bovenstaand moment te laat en dekt daardoor aan de buitenkant. Door de vele beweging is zelfs het centrum uit positie gespeeld en kiest Toivonen zelfs niet voor Wijnaldum maar voor Matavz.

Labyad zorgt met zijn hangende rol op rechts voor meer creativiteit en meer beweging. PSV kan daardoor tegenstanders uit positie spelen wanneer die druk proberen te zetten. Door het druk zetten komt er ruimte tussen het middenveld en de verdediging van de tegenstander en daar profiteren spelers als Wijnaldum en Labyad optimaal van. De beste tactiek tegen PSV is wel gebleken in de laatste 7 wedstrijden: inzakken en het centrale duo laten opbouwen en op het juiste moment onder druk zetten.

Wil jij meer voorbeelden van het positie kiezen van Labyad? Mail ons! info@voetbalanalyses.nl.

Be Sociable, Share!

  One Response to “Labyad eist belangrijke rol op bij PSV”

  1. PSVFan schreef:

   Het is te hopen dat ze hem kunnen behouden, hij is dit seizoen doorgebroken en kan zomaar de opvolger van Affelay gaan worden!


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.