Matavz: PSV vs Slovenië

woensdag, november 16, 2011 @ 01:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Matavz scoorde deze interlandweek 2 keer voor Slovenië tegen Amerika. De spits maakte tot nu toe 4 doelpunten in 8 wedstrijden voor PSV, waar hij als toch wel topaankoop voor 7 miljoen werd binnengehaald.

De Sloveen moet duidelijk wennen aan het spelsysteem van PSV, logisch gezien zijn vroeger speelstijl en voetbalopleiding. Hij heeft vroeger in Slovenië alleen maar in 4-4-2 systemen gespeeld en bij FC Groningen speelde hij in de punt met een diepe nummer 10 vlakbij hem. Ook had hij bij FC Groningen andere flankspelers om zich heen, waar hij daar vaak bediend werd door Tadic vanaf de flank, heeft hij bij PSV met Mertens en Lens niet bepaald de spelers die bekend staan om hun voorzet.

Bij PSV heeft hij dan ook een andere rol gekregen, hij moet de centrale verdedigers achterin bezig houden door het veld zo groot mogelijk te houden en te loeren op een bal in de diepte. Hierdoor moeten beide centrale verdedigers goed hun aandacht bij Matavz houden waardoor ze minder aandacht kunnen besteden aan opkomende middenvelders of doorkomende vleugelaanvallers.

Zo konden tegen Heracles Almelo bijvoorbeeld Toivonen en Lens profiteren. Aan het begin van het seizoen was dat vaak Mertens die vaak op 16 meter ruimte kreeg om te schieten. Vaak was de rede dat Matavz de tegenstander zo ver hun eigen 16 meter in duwde(figuurlijk) dat ze te laat waren om uit te stappen naar Mertens.

Een echte teamspeler dus die Matavz en is zodoende toch belangrijk al is hij gehaald om doelpunten te maken. Belangrijk is dat medespelers, trainers en supporters ook zijn waarde zien en dat hij niet het eerste slachtoffer wordt als het wat minder gaat bij PSV.

Als je de doelpunten van Matavz bij Slovenie ziet dan zie je het verschil met de situaties bij PSV. De eerste scoort hij uit een geval randje buitenspel omdat de tegenstander 35 meter voor eigen doel voetbalt. Omdat hij daar met twee spitsen speelt was hij ook aan de aandacht ontsnapt van de centrale verdedigers. Het tweede doelpunt werd vanaf de rechtsback blind de 16 meter in gepompt, Matavz wint het duel en de tweede bal en scoort. Bij PSV proberen ze door een positiespel te spelen tot doelpunten te komen en schieten ze geen ballen blind naar voren.

Zal Matavz er aan het eind van dit seizoen bij PSV 15 in hebben liggen?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.