Heeft Emanuelson over Oranje nagedacht?

woensdag, november 16, 2011 @ 12:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het grootste probleem bij het Nederlands Elftal blijft toch altijd de linksbackpositie. Oranje heeft veel kwaliteit ingeleverd nadat Van Bronckhorst besloot om te stoppen.

Urby Emanuelson, heeft 14 interlands achter zijn naam staan, waarvan maar 3 onder Van Marwijk die toch al vanaf 2008 bondscoach is. Emanuelson besloot in de winterstop van het seizoen 2010/2011 in te gaan op een aanbieding van AC Milan. Hij had het namelijk niet meer naar zijn zin bij Ajax en besloot(toen nog spelend onder Jol) om een uitdaging in het buitenland aan te gaan.

Een aantal maanden verder, Jol ontslagen en Frank de Boer wordt de nieuwe trainer. Emanuelson wordt niet langer als linkshalf/linksbuiten gebruikt maar weer als linksback. De Boer hoopt Emanuelson te kunnen overhalen om langer bij Ajax te blijven en daarmee Emanuelson het Nederlands elftal weer te laten halen als linksback. Toch blijft Emanuelson bij zijn beslissing.

Nu 1,5 jaar later, komt hij maar regelmatig aan spelen toe bij AC Milan. Hij wordt daar ook voornamelijk gebruikt als linkshalf en sowieso niet gezien als linksback. Dat had Emanuelson ook aangegeven toen hij bij Milan kwam, hij wilde liever niet als linksback gebruikt worden. Het was de positie waar hij juist uitblonk en de rede waarom hij in Ajax 1 kwam en toen nog het Nederlands elftal haalde.

Tuurlijk iedere aanvallende back heeft zijn mindere periodes. Dat zie je nu bij Van der Wiel maar ook Maxwell en Alves hebben wel eens mindere periodes. Tegenstanders gaan namelijk rekening houden met je aanvallende kwaliteiten, ze offeren zelfs wel eens een mannetje aan een goede back op. Toch heeft die mindere periode bij Ajax hem blijkbaar zoveel wrok opgeleverd tegen de linksback positie, dat hij die liever niet meer wil vervullen.

Het was juist de positie waar mee hij ver had kunnen komen, linksbacks zijn schaars, dat zien we op dit moment maar weer bij het Nederlands elftal. Van Marwijk moet nu kiezen tussen Pieters, Anita en Braafheid, spelers die niet spelen bij internationale topclubs en dan ook niet eens uitblinken. Op het EK zullen tegenstanders hiervan gaan profiteren, Muller maakte met zijn bewegelijkheid Braafheid gek, Pieters werd opzettelijk door de Zweden vrij gelaten in balbezit.

Wat als Emanuelson lekker bij Ajax onder Frank de Boer was blijven voetballen als linksback?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.