Doelpuntanalyse: Duitsland – Nederland 2-0

woensdag, november 16, 2011 @ 12:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Nog geen 10 minuten na de 1-0 valt de 2-0 van Klose, hij kopt de bal tegendraads tegen de touwen en laat Stekelenburg daarmee kansloos. Wij analyseren hoe Ozil daar zo vrij de voorzet op maat mag geven.

Nederland had het op links verdedigend heel moeilijk. Dat kwam niet alleen omdat Braafheid een slechte wedstrijd speelde maar ook door de beweeglijkheid van Muller. Hij trok Braafheid weg uit zijn positie en Braafheid daar door constant kiezen om door te dekken of in de zone te blijven staan. Veel mensen zeggen dat hij Muller constant moet volgen maar het gevolg is dat dan de hele linkerkant bij Nederland open ligt en Ozil daar graag gebruik van maakt zoals gebeurde bij de 2-0 van Duitsland.

We hopen dat bovenstaand moment overzichtelijk genoeg is, je ziet hier Boateng die de in de bal komende Ozil inspeelt. Muller heeft ruimte voor zichzelf gemaakt door zich ver in te laten zakken. Braafheid durft en kan niet helemaal door te dekken omdat er dan een gat links achterin de verdediging ontstaat.

Muller trekt naar binnen en neemt de bal van Ozil over. Eigenlijk een simpele positiewisseling, enig verschil is dat beide spelers snelheid hebben kunnen maken. Daardoor loopt Muller eenvoudig Strootman voorbij en is Ozil sneller weg bij Braafheid om het gat links achterin te duiken.

Om nog eens te zien hoe Nederland uit positie wordt gespeeld door Duitsland, zie Kuyt onderaan in bovenstaand moment. Die loopt achter de lijn van zijn linksback. Bekijk ook de positie van Mathijsen, de ruimte tussen hem en Van Bommel op het middenveld is ongeveer 20 meter. Ozil en Muller hebben dan ook alle ruimte om een tegenstander te passeren en vrij door te komen richting de laatste verdedigers.

De verdedigers moeten achteruit lopen omdat Muller recht op ze af komt en Ozil links van ze. Op zich nog steeds niet zo heel veel aan de hand, Braafheid, Strootman en Van Bommel zijn bijna weer in de buurt om alsnog assistentie te leveren. Echter de klassebak Ozil besluit om de voorzet in één keer te geven.

Klose kiest formidabel positie, iedere spits wil zo dicht mogelijk bij het doel komen, maar bij Klose realiseert zich dat hij makkelijk door Heitinga verdedigt kan worden. Klose besluit om een aantal passen opzij te doen om zo een paar meter achter Heitinga te komen. Ozil wist blijkbaar dat Klose zo positie kiest, hij geeft hem op maat op het hoofd van Klose. Een doelpunt van grote voetballende klasse die kan ontstaan door dat Nederland zoveel ruimte weggeeft.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.