Doelpuntanalyse: Duitsland – Nederland 1-0

woensdag, november 16, 2011 @ 10:11 AM
posted by VoetbalAnalyses

In de 14e minuut kwam Duitsland gister op voorsprong tegen Nederland, het was Klose die teruglegde en Muller die binnen schoot. Wij analyseren wat er mis ging in de verdediging van Nederland.

De Duitsers vielen aan over links maar door dat Van der Wiel rugdekking bood aan Kuyt, waardoor Aogo terug moest spelen op Kroos. Kroos krijgt vervolgens de tijd om iets creatiefs te verzinnen waar mee Duitsland door de verdediging van Nederland zou kunnen snijden. Zie onderstaand moment, wat op dat moment de situatie is voor Kroos.

Nederland wordt achteruit gedrukt maar staan nog wel goed gepositioneerd. Kroos heeft niet echt een afspeelmogelijkheid als er geen beweging zou zijn. Op dat moment denken Van Bommel en Strootman dat ze wat stappen vooruit moeten om niet te ver achteruit te lopen. Echter Heitinga en Mathijsen doen die stappen niet vooruit en daardoor gaat het mis.

Spits Muller is tussen het middenveld en verdediging van Nederland gaan lopen omdat daar ruimte is ontstaan doordat Van Bommel en Strootman iets verder van de verdediging af ging spelen. Muller is ook nog eens aanspeelbaar geworden of wel de ballijn naar Muller wordt ook niet afgedekt door Van Bommel of Strootman. Als Kroos Muller in speelt heeft hij weinig ruimte om te draaien maar wel genoeg ruimte om te kaatsen op Ozil die onder hem zou kunnen komen.

Mathijssen ziet het gevaar en besluit door te dekken op Muller waardoor de volgende situatie ontstaat.

Er ontstaat een gat links centraal in de verdediging. Kroos legt de bal achter Braafheid die geen enkele kans heeft om de lange bal te verdedigen. Door dat Mathijssen uit is gestapt op Muller en hem daar kort wilde verdedigen, is Muller nu sneller weg om bij Klose onder te komen en de bal in te schieten.

Bij deze actie zie je dan ook weer dat iedere ploeg het moeilijk heeft met een uitzakkende spits. Het is moeilijk om te verdedigen omdat je risico neemt om uit de verdediging te stappen of risico neemt dat de spits kan draaien op 25 meter van het doel. Bij Bosnië kozen ze gisteravond om Nani op dezelfde plek als Muller ongedekt te laten, die draaide, schoot en scoorde. Het geeft een nieuwe dimensie aan het voetbal, zo denkt Van Marwijk dat 4-6-0 misschien wel een toekomstig systeem gaat worden.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.