Terugblik: De overtreding van Andre Ooijer

zondag, november 13, 2011 @ 01:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

We willen de overtreding van Ooijer niet goed praten, toch blikken wij terug omdat er toch ook een verklaring is dat Ooijer Sneijder zo hard raakte.

We gaan terug naar zondag 6 november FC Utrecht – Ajax. Het is bijna de 28e minuut en Ooijer is ingevallen voor Alderweireld. De bal wordt door Mulenga doorgekopt naar Asare en Andre Ooijer onderschept en heeft tijd om een aanval op te zetten. Hij besluit zelf op avontuur te gaan. Wuytens vangt hem op waardoor Ooijer terug wil maar hij kapt de bal iets te ver voor zich uit. Sneijder reageert en is als eerste bij de bal, Ooijer probeert balverlies te voorkomen en komt met zijn noppen op de scheenbeen van Sneijder.

De bal komt precies tussen beide spelers in, dat zijn meestal de momenten waarop de zwaarste blessures ontstaan. Één van de twee is net altijd even te laat maar moet het duel aan gaan om een persoonlijke fout te voor komen. Het is het hedendaagse voetbal waar je wordt gestraft op je persoonlijke fouten en die probeer je dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Rede voor Ooijer om ondanks een mislukte actie toch de bal weer te veroveren.

Toch willen wij het toch een beetje voor Ooijer opnemen, wij vragen ons namelijk af, wat doet Sneijder in dit moment? Als je bovenstaand beeld ziet dan ziet het er naar uit dat Ooijer de bal blokt en Sneijder naast de bal blokt. Door dat Sneijder zijn voet over/naast de bal zet komt Ooijer met zijn voet op Sneijders scheenbeen terecht. Wanneer Sneijder de bal gewoon had geblokt, dan zat de bal tussen beide voeten en had de scheidsrechter maximaal kunnen fluiten voor gevaarlijk in komen van Ooijer.

Je ziet ook in bovenstaand moment dat de bal door de benen van Sneijder rolt zonder dat hij hem geraakt heeft. Het is dus ook deels Sneijder zijn eigen schuld dat zijn been op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Het was donkerrood geweest als Ooijer bewust met zijn voet over de bal Sneijder op zijn scheenbeen raakte maar in dit geval was daar geen sprake van en zat er dus geen opzet in het spel. Wij oordelen dat Bossen toch juist heeft geoordeeld als je de televisiebeelden in slowmotion terug kijkt.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.