Nieuwe variant verdedigen van een vrije trap

maandag, november 7, 2011 @ 03:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Er wordt steeds meer gescoord vanuit standaardsituaties, rede voor Heracles een vrije trap anders te verdedigen dan andere clubs vaak doen. Wij analyseren de voor en nadelen van de nieuwe variant.

Het gaat hier om de volgende variant:

De muur heeft normaal als functie om een hoek van het doel af te schermen. Zo kan de keeper in de andere hoek plaats nemen en wordt het voor de nemer moeilijker. In de ene hoek moet de bal snel dalen na over de muur te hebben geschoten, in de andere hoek moet het buiten bereik van de keeper zijn die al in die hoek staat. In deze variant is echter zo dat de muur de voorzet probeert te blokken waardoor het doel helemaal vrij is.

Dat laatste is niet het grootste probleem omdat het een moeilijke hoek is om vanuit te schieten. De keeper kan met 2 stappen naar rechts de bal in de verre hoek er makkelijk uit halen op een stift naar de verre hoek na. Echter die laatste mogelijkheid moet van een enorme precisie zijn.

Nee, deze muur heeft het doel om de voorzet eruit te halen, dit omdat deze vrije trap vaak wordt gescoord door inlopende mensen. Bij een linkspoot is het zo als hij niet wordt geraakt vliegt hij soms alsnog in de verre hoek. Echter Strootman was geschorst bij PSV en daarom nam Mertens de vrije trap. De muur heeft in dit geval dus totaal geen nut.

Hij draait hem er zo om heen om nog maar niet te spreken over de ruimte die bij de 1e paal ligt. Daar kunnen aanvallers gemakkelijk in lopen en hun directe verdediger afschudden.

PSV en vooral Labyad weet daar het best op in spelen. Hij komt achter de laatste verdediger vandaan en komt daardoor twee meter voor zijn directe tegenstander vrij bij de eerste paal. Het zou toch niet de bedoeling zijn geweest om de bal bij de eerste paal te verdedigen en de muur eigenlijk helemaal geen zin had?

Zelfs een linkspoot kan hem er nog langs spelen als hij de bal met gevoel met zijn binnenkant en een draai wil spelen. Het idee is echter wel goed, als de muur goed stond had de voorzet bij de eerste paal en tweede paal moeilijker geweest. Echter die bal bij de tweede paal valt voor een goede nemer nog makkelijk te geven.

Een specialist kan hem met links richting de tweede paal draaien. Hij kan zo dicht bij het doel als het maar kan omdat de keeper toch niet op die positie staat. Deze variant van verdedigen geeft het aanvallende team de mogelijkheid om creatief te zijn. We gaan scherp in de gaten houden of Heracles dit vaker gaat doen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.