Is Jan Wouters de enige fan van analist Perez?

maandag, november 7, 2011 @ 04:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het was Kenneth Perez die twee weken geleden in de rust tijdens Ajax – Feyenoord analyseerde dat Vertonghen laks verdedigd. Laat Vertonghen toch bij de 2-1 van FC Utrecht weer in de fout gaan. Wij analyseren, bekritiseren en complimenteren.

De analyse van Kenneth Perez twee weken geleden tegen Feyenoord. Na 54 seconden gebeurt er het volgende moment, een lange bal van Vlaar die achter de verdediging valt. Koppers moet één tegen één het duel aan gaan, Vertonghen wacht af tot hij weer kan gaan aanvallen.

Het is schandalig, hoe kan je verwachten van de onervaren verdediger Koppers dat hij dit duel wint. Het is al een ontzettend moeilijk duel omdat de bal al is gestuiterd. Schaken heeft alle tijd om zijn lichaam zo te draaien zodat Koppers er niet bij kan. Wanneer Vertonghen was doorgelopen had hij Schaken makkelijk van de bal kunnen zetten.

Jan Wouters heeft goed opgelet op Eredivisie Live en naast zijn eigen analist bij FC Utrecht ook de analyses van Perez bekeken. Op gronde daarvan maakt hij de beslissing om constant de lange bal richting Mulenga te gaan spelen. Met succes, de 1-1, 2-1 en de 4-3 vallen uit de lange bal die naar Mulenga wordt gespeeld. Bij de laatste van de drie werd de lange bal ook de assist maar de andere twee vielen uit de tweede bal.

Met de analyse van Perez nog in ons achterhoofd analyseren wij nogmaals de situatie van het tweede doelpunt van FC Utrecht.

Je ziet hem hier nog kijken hoe Duplan reageert op de lange bal op Mulenga. Of Duplan nou loopt of niet, Vertonghen moet zijn centrale verdediger te hulp staan in dit soort situaties. Een lange bal, de tegenstander is op snelheid dan is het moeilijker verdedigen. Echter Vertonghen wacht eerst op Duplan om er dan vanuit te gaan dat, omdat Mulenga is gevallen, Ooijer de bal wel weg kan werken.

Duplan is als eerste bij de bal en scoort. Wanneer je zo verdedigt dan is het logisch dat Wouters FC Utrecht met de lange bal laat spelen. De Ajacieden zijn achterin sowieso in de lucht zwak als je dan ook niet alles doet om de tweede bal te winnen dan wordt het moeilijk om te winnen. Ook had De Boer in de rust kunnen ingrijpen en Eriksen geïnstrueerd dat ze meer druk moesten gaan uitoefenen op de centrale verdediging van FC Utrecht. Wuytens kreeg vaak de tijd om de bal met gevoel op het hoofd van Mulenga neer te leggen.

Is het wellicht dat De Boer zich te veel fixeert op het eigen spel en niet het spel van FC Utrecht heeft geanalyseerd? FC Utrecht speelt namelijk al het hele seizoen veel met de lange bal richting Demouge/Mulenga.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.