Voorbeschouwing: Roda JC – Ajax

woensdag, oktober 26, 2011 @ 11:10 AM
posted by VoetbalAnalyses

Vanavond neemt Ajax het in de beker op tegen Roda JC. Ajax zal vanavond moeten laten zien dat het kan voetballen anders blijft de kritiek aanzwengelen. Wij analyseren wat Ajax tactisch van Roda JC kan verwachten.

Als we de systemen van beide ploegen tegenover elkaar zetten krijgen we het volgende plaatje:

Ajax speelt zoals gewoonlijk in een 4-3-3 opstelling met de punt naar achter. Roda JC speelt in een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Bovenstaand plaatje is zoals de wedstrijd er voor het grotendeel van de wedstrijd uit zal zien. Het is namelijk geanalyseerd vanuit balbezit van Ajax.

We beginnen met de verwachte opstellingen:
Ajax: Cillessen: Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita: Enoh, Eriksen, Janssen: Lukoki, De Jong, Boerrigter.
Roda JC: Kieszek: Monteyne, Biemans, Wielaert, Hempte: Vormer, Ramzi, Sutchuin, Donald: Junker, Malki.

De Boer zal wellicht ook overwegen om met Bulykin te beginnen en De Jong of Eriksen als hangende rechtsbuiten te positioneren, zoals hij ook al eerder dit seizoen deed tegen PSV. Bij Roda JC zal waarschijnlijk Sutchuin spelen voor Fledderus, het zou kunnen dat Ramzi op links komt te spelen en Sutchuin op rechts of andersom.

De tactiek van Roda JC is om één van de backs van de tegenstander in te laten spelen en dan met zijn allen kantelen naar die kant. In bovenstaand tactisch plaatje zou Alderweireld door Cillessen ingespeeld worden, hij zal dan licht onder druk gezet worden door Malki. Hij wordt gedwongen om of een lange bal te geven of Van der Wiel in te spelen, Ajax kennende kiest hij voor het laatste. Van der Wiel zal dan onder druk gezet worden door Sutchuin/Ramzi, dat geeft Van der Wiel de volgende afspeelmogelijkheden.

Van der Wiel zal het dus weer moeilijk gaan krijgen vanavond tegen Roda JC. Janssen is de vrije man op het moment dat Van der Wiel aan de bal is. Maar hij is onmogelijk te bereiken voor Van der Wiel vanuit zijn positie. Dinamo Zagreb speelde tegen Ajax in dezelfde tactiek als Roda JC doet, onderstaande is dus een goed vergelijkbaar moment.

In dit moment heeft Ajax zo snel de bal rond gespeeld dat Eriksen nog een aantal meter vrij is van zijn directe tegenstander. Wordt hij wel kort gedekt zie je dat Janssen de vrijstaande Ajacied op dat moment is. Janssen is op meerdere manieren te bereiken, het is alleen de vraag of Ajax daar toe in staat is.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.