Hoe Ajax zich vanavond onder de druk vandaan kan voetballen

woensdag, oktober 26, 2011 @ 03:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Roda JC zal Ajax ook onder druk gaan zetten, wetende dat Ajax daar moeilijkheden mee heeft. De Boer zal willen zien dat Ajax zich onder druk kan uit voetballen, hoe kan Ajax dat doen?

Zoals we in ons vorige artikel al hebben aangestipt zal Roda JC druk zetten door de buitenste middenvelder door te sturen naar een back. Als er druk wordt gezet op Van der Wiel zal Janssen vrij komen(zie onderstaand), alleen de vraag is hoe kan Janssen dan bereikt worden.

Van der Wiel kan onmogelijk zonder een tegenstander uit te spelen, vanuit deze positie Janssen bereiken, wij geven een aantal manieren hoe dat wel zou kunnen. De rode lijnen zijn de loopacties die al gemaakt zijn.


Vormer zal in deze situatie moeten kiezen om of met Eriksen mee te lopen of in zijn zone Janssen op te vangen. Één van beide zal vrijkomen.


De nummer 10(Donald) van Roda JC zal moeten kiezen, mee met de doorschuivende verdedigende middenvelder of in zijn eigen zone blijven. Vaak kiest hij voor het eerste geval en komt Janssen vrij op de positie van verdedigende middenvelder.


In bovenstaand geval komt de verdedigende middenvelder tussen de centrale verdedigers van Ajax. De nummer 10 zal nu moeten kiezen om door te dekken of niet. Daardoor zal er meer ruimte op het middenveld komen, de rechtshalf kan de loopactie van Janssen nooit belopen. Waardoor Janssen daar in balbezit kan komen en kan opendraaien.

Je ziet dat de 3 bovenstaande situaties vragen om automatismes tussen de middenvelders en aanvallers. Bij Ajax is het duidelijk dat deze automatismes er nog niet zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om onder druk uit te voetballen tegen 4-4-2 maar je moet als team daar op voorbereid zijn. Iedere loopactie moet goed op elkaar afgestemd zijn.

We zijn benieuwd of Ajax daar toe in staat is, lukt dat dan kan Ajax gaan voetballen en zijn ze op hun best.

Wil jij meer weten over de bovenstaande situaties? Of heb je andere tactische vragen? Stuur een mail naar info@voetbalanalyses en wij beantwoorden uw tactische vraag.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.