Een mogelijke oefening voor de opbouw

maandag, oktober 24, 2011 @ 04:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Voor trainers is het altijd lastig om met trainingsvormen wedstrijd echte situaties te benaderen. Toch willen wij u een oefening aanbieden die de verdedigers constant testen op hun opbouwende kwaliteiten.

Het gaat om onderstaande oefening:

De trainer zal de verdediging constant van ballen voorzien. De witte lijnen zijn doelen, een groot doel aan de ene kant en twee kleine doeltjes voor de aanvallers om te scoren. Het is de taak van de verdedigers om direct wanneer een bal een achterlijn heeft gepasseerd, direct positie in te nemen en gaan opbouwen. Belangrijk is ook dat de trainer de aanvallers goed instrueert hoe zij druk moeten zetten. De instructie kan de mogelijke manier van drukzetten van de komende tegenstander zijn maar kan ook zijn hoe het team zelf druk wil zetten. Het is net waar het accent op dat moment ligt.

Ons eerdere artikel van vandaag ging over de matige opbouw van Ajax en de slechte verbinding tussen de verdediging en het middenveld van Ajax. Dit is een uitstekende oefening voor middenvelders om te leren te spelen met de tegenstander. Omdat er geen rekening wordt gehouden met buitenspel hebben zij de mogelijkheid om ruimte achter de tegenstander te zoeken.

We gaan bij deze de trainingsvormen even simuleren en de blauwen(aanvallers) zetten druk op de manier hoe Feyenoord dat deed.

De rechtercentrale verdediger wordt in dit moment zo opgejaagd door de spits dat hij niet meer terug kan naar zijn linker centrale verdediger. Dat betekent dat hij vooruit moet en zijn back of middenvelders moet in spelen, zij zullen zich dus los moeten maken van hun tegenstander dat kan op verschillende manieren.

De rechtshalf en de rechtsback zullen een vooractie moeten maken, dit om hun directe tegenstander op het verkeerde been te zetten. De rechtsback kan de diepte zoek en uitzakken langs de lijn, als de rechtercentrale verdediger dan iets door stapt kan de rechtsback de linkercentrale verdediger weer in spelen.

De rechtshalf kan ook de diepte zoeken naar de ruimte aan de zijkant, de middenvelder moet dan kiezen om de doorstappende centrale verdediger op te vangen of gewoon met zijn man mee te lopen. De rechtshalf kan ook net doen of hij diep gaat en dan alsnog in de bal komen. Hij kan dan de vrije man in de vorm van de linkercentrale verdediger of de linksachter in spelen.

Door deze oefening constant te oefenen raken de verdediging en het middenveld steeds beter op elkaar in gespeeld. Ze leren zich ten opzichte van elkaar te bewegen en op het juiste moment vrij te komen.

Heb je meer vragen over deze oefening of wil je graag meer oefeningen zien op voetbalanalyses.nl? Laat het ons weten!

Be Sociable, Share!

  One Response to “Een mogelijke oefening voor de opbouw”

  1. Michel schreef:

   Zeer leuk om te lezen! Zeker interessant om meer oefeningen te zien op voetbalanalyses.nl. Mijn complimenten!


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.