De opbouw van Ajax is te voorspelbaar

maandag, oktober 24, 2011 @ 02:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

De Boer weet niet meer waar het fout gaat in de opbouw, wij willen hem helpen en analyseren de opbouw van Ajax. Want wij zijn het er zeker met De Boer eens dat je jezelf onder druk kan uit voetballen.

De hoofdzaak van het probleem ligt volgens ons bij de verbinding tussen de verdedigers en de middenvelders. Iedere keer als er een middenvelder wordt ingespeeld wordt er gekaatst op de back of de centrale verdediger. Als je dat weet als tegenstander dan is het makkelijk druk zetten zonder in moeilijkheden te komen. We beginnen met het analyseren van de opbouw van Ajax in de 1e minuut van de wedstrijd.

In bovenstaand moment wordt Janssen ingespeeld, eigenlijk zie je al hoe hij naar de bal loopt, waar hij naar toe gaat spelen. El Ahmadi ziet dat natuurlijk ook en loopt alvast een paar meter richting Koppers zodat hij eigenlijk maar één keer kan raken om de bal vooruit te spelen. Coachen is niet altijd mogelijk in een volle Arena maar Janssen zou zelf ook moeten aan voelen wat El Ahmadi van plan is. Als hij dat goed aanvoelt dan had hij er hier voor gekozen om door te draaien. Als Anita vooruit doorbeweegt komt Alderweireld of Van der Wiel vrij(afhankelijk van de positie van de linksbuiten van Feyenoord).

Wanneer Janssen alleen al eerst de bal had aangenomen dan had El Ahmadi in ieder geval moeten afremmen en druk op Janssen door moeten zetten. Een Ajax-speler in vorm zou moeten kunnen spelen met de directe tegenstander van de linksback tot de rechtsbuiten. Door middel van goede vooracties en het maken van de juiste keuzes komt een tegenstander er dan snel achter dat druk zetten op Ajax geen zin heeft.

Nu kan een tegenstander al snel anticiperen op wat er gaat gebeuren. Neem bovenstaande actie van Sulejmani, die krijgt de bal toegespeeld via het hoofd van Van der Wiel. Clasie ziet ook al dat hij Eriksen gaat aanspelen waardoor hij er tussen in gaat staan, Sulejmani past zich niet meer aan en het is balverlies.

In bovenstaand moment is het weer Sulejmani die de verkeerde keuze maakt door rustig door te draaien terwijl Clasie op hem af komt sprinten. Sulejmani kan hem makkelijk passeren wanneer hij vanuit de beweging draait en een goede lichaamsbeweging naar links of rechts maakt. Daarentegen draait hij zich rustig om en legt hem klaar voor zijn linker, Clasie weet dan direct wat Sulejmani wil en verovert de bal.

Nu Ajax weet dat tegenstanders in de Eredivisie vaker druk zullen gaan zetten, zal er meer getraind moeten worden op de opbouw vanuit wedstrijdsituaties. Wij hopen dan ook dat De Boer vandaag met zijn spelers en met staf bijeen heeft gezeten en tot de conclusie zijn gekomen dat Ajax nog steeds dominant van achter tot voorin moet zijn.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.