Van der Wiel is en blijft een echte Ajax-back.

donderdag, oktober 20, 2011 @ 11:10 AM
posted by VoetbalAnalyses

Van der Wiel is op dit moment de meest bekritiseerde speler van Ajax. Verdedigend loopt het misschien allemaal niet zo lekker maar aanvallend draagt hij nog steeds zijn steentje bij. Wij analyseren een aantal momenten van Van der Wiel tegen Dinamo Zagreb.

Als Van der Wiel in balbezit is wil hij vooruit spelen, dat is een basisgedachte van attractief voetbal. Zelfs als hij weet dat hij onder druk zal worden gezet probeert hij toch een middenvelder of aanvaller te bereiken. Daar zitten risico’s aan vast, dit seizoen is dat een aantal keer fout gegaan waardoor hij nu veel kritiek over zich heen krijgt. Maar Ajax wil toch ook geen rechtsback die alleen maar tikjes terug en breed geeft?

Bovenstaand moment is zo’n moment waar hij door Alderweireld wordt ingespeeld en hij direct onder druk staat. Hij is niet bang en draait open om Eriksen in te spelen, op het oog een makkelijke bal maar ‘o zo moeilijk’ als je ziet wat voor handelingssnelheid daarvoor nodig is. Maar ook in situaties dat hij meer ruimte krijgt, voelt hij zich verantwoordelijk om met lef te spelen en zodoende kansen te creëren. Zoals in onderstaand moment waar hij risico neemt door het middenveld in te dribbelen, zo dat hij de vrije Sulejmani kan bereiken.

Een risico, maar als het goed gaat, creëer je kansen. Stel dat hij 1 van de 10 ballen die hij vooruit probeert te spelen verliest. Stel dat 8 van de 10 ballen die hij wel vooruit speelt, en dat uit de helft van die ballen een kans kan komen. Dat betekent dat de kansenverhouding van zijn voet 4 om 1 is in het voordeel van Ajax. Helaas is hij misschien nu niet in vorm en zijn het 3 van de 10 ballen die hij verliest. Betekent nog steeds dat de kansenverhouding in het voordeel van Ajax is maar zijn de verschillen tussen beide teams kleiner. Als je de samenvatting bekijkt, zie je dat de helft van de kansen van Ajax begint bij Van der Wiel.

Bovenstaand moment was een moment waar hij de bal te zacht terugspeelde op Alderweireld. Van der Wiel probeert in dit moment weer vooruit te spelen ondanks de druk van de tegenstander. Hij heeft alleen nu geen afspeelmogelijkheid, rechtshalf Eriksen is namelijk naar de linkerkant gegaan en is daarom niet aanspeelbaar. Daardoor moet Van der Wiel terug en is zijn handelingssnelheid te laag waardoor Ajax in de problemen komt.

Supporters kunnen Van der Wiel wel blijven bekritiseren, als hij straks weg wil in de winterstop dan heeft iedereen spijt van alle kritiek die het gespuwd heeft. Ook de beste spelers zijn wel eens uit vorm of zitten niet lekker in hun vel. Nu maken de supporters het Van der Wiel en dus Ajax het alleen maar moeilijker.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.