Ooijer kan alleen nog maar verliezen

donderdag, oktober 20, 2011 @ 01:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Andre Ooijer begon afgelopen zaterdag weer eens in de basis bij Ajax. Hij mocht centraal in de verdediging plaats nemen door een schorsing van Van der Wiel. In de rust werd hij gewisseld, wij analyseren zijn rol bij Ajax.

Frank de Boer heeft de 35-jarige verdediger er graag bij. Logisch, hij is ervaren, heeft internationale ervaring en durft zijn mening te uiten. Vooral dat laatste is belangrijk om jongere spelers te begeleiden en ervaringen te delen. Jammer genoeg voor Ooijer is dat van buitenaf voor supporters niet waar te nemen. Het zullen af en toe medespelers moeten zijn die Ooijer bij het publiek in het zonnetje moeten zetten. Op het veld kunnen we dat niet meer van hem verwachten, als centrale verdediger kan je bijna niet uitblinken en zal je bij ieder doelpunt op je fouten worden gewezen.

Zo ook afgelopen zaterdag tegen AZ. De Boer was genadeloos en haalde Ooijer in de rust naar de kant omdat hij opzichtig in de fout ging bij de 0-2 van AZ. In onderstaand moment wil AZ gaan counteren via Holman, het staat één op één bij Ajax achterin maar Van der Wiel sluit al snel bij Ooijer.

Ooijer vangt Holman op en stapt uit(Van der Wiel geeft rugdekking) om zo de angel uit de aanval te halen. Maar als Ooijer de situatie goed had bekeken dan was Anita niet in positie, dat betekent dat Beerens vrij mee kan komen over rechts.

Ooijer zal Holman dus moeten dwingen om over rechts te gaan of zo kort te zitten dat hij alleen maar achteruit kan. Holman kapt de bal terug om achteruit te gaan omdat Ooijer en Van der Wiel de weg naar voren afsluiten. Alleen dan zijn ze nog niet klaar want wanneer Holman terug kapt moet hij nog zo kort gedekt worden dat hij ook niet vooruit kan passen.

Waar Ooijer eigenlijk op dat blauwe cirkeltje moest staan, staat hij aan de rechterkant van Holman te dekken. Daardoor kan Holman wegdraaien om vervolgens AZ’s rechterkant in te spelen. Beerens heeft daardoor alle tijd om Vermeer te verslaan.

Ooijer kan nog een goed niveau halen maar niet in een Ajax elftal dat vooruit wil spelen waardoor er veel ruimte in de rug van Ooijer ontstaat. Het zou leuk zijn als Ooijer nog van dienst kan zijn als extra centrale verdediger in de laatste 10 minuten van Champions League wedstrijden, maar dan moet Ajax minimaal tot de laatste wedstrijd in de groepsfase meestrijden voor de tweede ronde. Mocht dat niet lukken zal hij vanaf de bank afscheid moeten nemen en dat zou jammer zijn voor een speler die lang in de top van Nederland heeft meegespeeld.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.