Had De Boer Alderweireld geïnstrueerd?

dinsdag, oktober 18, 2011 @ 03:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Toby Alderweireld mocht zaterdag na zijn blessure weer in de basis beginnen, alleen niet als centrale verdediger maar als rechtsback. Daar moest hij duidelijk aan wennen of was het Holman die zo goed was?

Wie een aantal wedstrijden van AZ heeft gekeken is bekend met de tactiek van AZ. Alderweireld zou dus als rechtsback veel te maken krijgen met Holman die vaak naar binnen trekt of terug zakt. Dat betekent dat Alderweireld zijn zone moet blijven dekken want Poulsen wil gebruik maken van de ruimte die Holman maakt. Echter in situaties waar Ajax op eigen 16 meter staat moet alles en iedereen kort gedekt worden en is Holman de directe tegenstander van Alderweireld. De Boer heeft AZ natuurlijk goed geanalyseerd en kan niet anders dan op de hoogte zijn dat Holman vooral ruimte op de 16 meter zoekt. Toch leek het alsof Alderweireld daar niet bekend mee was. Wij analyseren dan ook twee momenten bij het eerste doelpunt waar Holman te veel vrijheid kreeg van Alderweireld.

Een voorzet van rechts van Beerens en wie komt er helemaal vrij op de penaltystip? Holman, Alderweireld dekt op 6 a 7 meter afstand waardoor Holman geheel vrij kan in schieten. Mocht er nou een tegenstander bij de 2e paal op duiken dan begrijpen we de positie van Alderweireld maar dat was niet het geval. Het is niet vreemd dat Alderweireld veel ballen van de lijn haalt omdat hij ook in dit geval weer onnodig op de achterlijn te vinden is.

Dezelfde bal die uiteindelijk door Vermeer naar de zijkant wordt gebokst wordt opgepikt door Poulsen. Waar bevindt Alderweireld zich? Op de 5 meter om de bal bij de eerste paal er uit te halen. Dat is niet nodig aangezien deze taak voor de rechter centrale verdediger is. Je ziet ook dat Ooijer duidelijk de eerste paal in de gaten houdt en zorgt dat Altidore niet voor hem kan komen. Alderweireld staat daar dus onnodig en kan beter of rugdekking geven aan Sulejmani(die wordt nu gegeven door Eriksen). Nadat Eriksen die rugdekking verzorgt moet Alderweireld de tegenstander van Eriksen in de gaten houden. En wie is die tegenstander op de 16 meter? Holman.

Weer is Alderweireld 6 a 7 meter te ver van Holman af. Het is omdat Enoh het gevaar van de situatie aan ziet komen en Holman geen tijd geeft om de bal ook nog goed te leggen. Daardoor schiet Holman niet heel goed in maar verdwijnt de bal alsnog via Alderweireld in het doel. Geluk dwing je af maar in dit geval dwing je ook pech af door constant niet kort genoeg te verdedigen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.