Doelpunt analyse: Duitsland – Belgie 2-0

Belgie verloor vorige week dinsdag met 3-1 van Duitsland. De 2-0 was een schitterende counter van de Duitsers maar ook slecht verdedigd door de Belgen. Wij analyseren de fouten die gemaakt worden door de Belgen.

De Belgen krijgen een corner en de bal wordt door de Duitsers weggewerkt. De Duitsers schakelen razendsnel om maar Belgie heeft genoeg man achter de bal om niet in de problemen te komen.

Het was een situatie van 3 tegen 3 met veel ruimte achter de verdediging van Belgie. Toch zou er geen moment moeten komen dat de Belgen hoefde te vrezen voor een tegendoelpunt. De middelste man van Duitsland wordt namelijk opgevangen door de centrale verdediger waardoor een andere Belg er een 3 tegen 4 situatie van maakt.

In bovenstaand moment is al te zien dat Dembele al 10 meter terrein heeft verloren op zijn tegenstander. Hij acht de counter door de Duitsers blijkbaar niet zo gevaarlijk. Omdat zijn centrale verdedigers stoppen met achteruit lopen, besluit Dembele te stappen en zijn tegenstander buitenspel te zetten. Echter in bovenstaand moment zie je dat Dembele overzicht heeft op de rest van de verdediging en moet zien dat de linksback al ver achter zijn centrale verdedigers is.

Is het de fout van de linksback dat hij zo ver achter zijn verdediger loopt? Nee, in een situatie die zo snel gaat en met zoveel ruimte achter de verdediging moet de bal in de diepte eruit gehaald worden. Dat was ook de rede van centrale verdediger om de middelste Duitse speler op te houden om zo de aanval te vertragen. De back moet dan zo verdedigen dat zijn aanvaller wel in de voeten aangespeeld kan worden, de aanval vertraagt dan nog meer en dan zijn er genoeg Belgen weer terug om orde op zaken te stellen.

Helaas maakte Dembele in dit geval dus in enkele seconden van tijd de verkeerde keuze. In plaats van Duitsland op te vangen wilde hij zo snel mogelijk balbezit veroveren of energie besparen. In een counter moeten mensen vaak met de rug naar de bal verdedigen, dus achteruit rennen, daardoor staan verdedigers niet op lijn en worden deze fouten als die van Dembele gemaakt.

Be Sociable, Share!

    One comment

    Leave a Reply