Ajax zou Winston Bogarde eens moeten uitnodigen

Het nieuwe beleid van Ajax en Cruijff is er op gericht om zoveel mogelijk oud-spelers aan te trekken om een functie binnen de club te gaan vervullen. Daarbij moet gedacht worden aan functies als scout, jeugdtrainer of bestuurslid. Één naam is nog niet genoemd om een functie binnen de club te krijgen: Winston Bogarde.

Opmerkelijk daar Bogarde diverse keren in de pers heeft laten doorschijnen graag als jeugdtrainer bij Ajax aan de slag te gaan. Gezien zijn CV zou Ajax vereerd moeten zijn met zijn interesse, Bogarde maakte deel uit van het kampioensteam van 1995. Ook heeft Bogarde een zelfde visie als Ajax: een tegenstander overrompelen met aanvallend voetbal en verzorgd positiespel. Toch is het één ding wat hem in de weg staat, hij staat bekend als moeilijke jongen. Als Bogarde het ergens niet mee eens is ligt het direct op tafel en dat is tot vandaag de dag genoeg voor Ajax om Bogarde buiten de deur te houden.

Ondertussen zijn Kreek, Gorré, Anastasiou, Bosman, Trusfull, gebroeders de Boer, Jonk, Davids en Bergkamp wel al in functie getreden binnen Ajax. Waarom past Bogarde niet in dit rijtje? Bovenstaande oud-spelers hebben het ver geschopt omdat ze als voetballer inzicht en techniek hadden. Bogarde had beide misschien iets minder maar beschikte over een ‘over-mijn-lijk’ mentaliteit, iets wat de bovenstaande jeugdtrainers niet hadden.

Onze vraag is dan ook waarom nodigt Ajax Bogarde niet eens uit om jeugdspelers maar ook spelers van het eerste, om die ‘over-mijn-lijk’ mentaliteit over te brengen? Het is iets wat er mist bij die huidige jonge selectie om door te groeien naar de Europese top. Dat was duidelijk te zien tegen Real Madrid, maar 9 overtredingen van Ajax in 90 minuten tijd, géén één gele kaart maar wel 3-0 verlies. De Boer analyseerde het in de nabeschouwing, het moment van Van der Wiel bij eerste doelpunt van Real Madrid, “het is de bal of Ronaldo”. Het wordt onder de analytici ook wel het ontbreken van voetbalgogme genoemd.

En dat is precies het verschil tussen dit Ajax, het Ajax van 1995 en het Ajax dat in 2003 in de halve finale van de Champions League stond. In 2003 stonden er spelers als Sneijder, Ibrahimovic en Chivu in het veld met een ‘over-mijn-lijk’ mentaliteit, zij hadden alles over om het maximale te bereiken in hun carriére. In 1995 waren het de ervaren spelers Rijkaard en Blind die constant het maximale van hun medespelers verwachtte. Tegenwoordig moet je heel goed zijn als ervaren speler om dat nog te doen, Puyol is op dit moment de enige op de Europese velden.

Op dit moment wordt erbij Ajax vooral getraind op balbezit en het positiespel. Er mogen zelfs geen slidings gemaakt worden op trainingen waardoor de agressie in duels steeds verder verminderd. Ook al is je positiespel nog zo goed, in de verdediging en op het middenveld moeten duels worden uitgevochten. Agressie en geslepenheid(voetbalgogme) zijn een belangrijk onderdeel om die duels te winnen, hetgene waar nou net Bogarde om bekend stond. Ajax zal Bogarde moeten uitnodigen om de spelers van Ajax toch dat stapje naar de Europese top te laten maken!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply